El doble crim de Susqueda és un cas amb molts dubtes sense resoldre. I ara, ha sortit a la llum una nova incògnita que pot ajudar a esclarir els fets. Es tracta de l'Antoni, un veí d'Osona que assegura haver vist el 26 d'agost de 2017 un caiac mig desinflat en forma de V a prop de la zona on hi ha l'embarcador, pels entorns del pantà de Sau i Susqueda, i un cotxe misteriós amb dos ocupants que estaven discutint i que gesticulaven amb indignació, segons informa el diari El Punt Avui. Però, què hi feia el veí?

Una ruta en bicicleta

El veí osonenc estava fent una ruta en bicicleta pels entorns del pantà. Segons ha explicat l'Antoni, baixant per la pista que ve de Sau, va veure a l'aigua el caiac. No li va donar importància i va continuar el seu camí, pensant que algú l'hauria deixat allà perquè se li havia fet malbé. Seguint la ruta de camí a Sant Martí Sacalm va trobar un cotxe que venia del camí de la font del Borni. A dins hi va veure dos homes que li van cridar l'atenció perquè estaven discutint, malgrat que no va poder escoltar res. Ell i la seva bicicleta van enfilar camí amunt cap a Sant Martí i el cotxe amb els dos ocupants va anar en sentit contrari.

Antoni, en recordar aquell dia, assegura que un dels homes, el conductor, duia barba i que tots dos més aviat "brutejaven". El cotxe era un model de color blanc brut o gris i, podria ser, un Peugeot 106 o bé un Ford Fiesta. El veí, un cop arribat a Sant Martí Sacalm, va veure que encara tenia prou bateria a la bicicleta, així que va decidir girar cua i tornar a fer la mateixa ruta de tornada cap a Osona.

Un testimoni que arriba cinc anys tard

A punt de fer cinc anys del doble crim de Susqueda, l'Antoni ha decidit explicar els fets ara. Les càmeres de seguretat de les oficines de la presa van captar el seu pas a les 9.51 hores a l'anada i les 11.45 hores de tornada, fet que confirma que la vista del caiac i dels dos homes misteriosos es correspon al dissabte 26 d'agost de 2017. Just aquest mateix dia, dos pescadors de Banyoles també van veure la petita embarcació, un altre pescador de Santa Coloma de Farners i uns motoristes de Sant Feliu de Guíxols. A diferència de l'Antoni, els dos individus ho van declarar davant dels Mossos i el seu testimoni consta en el sumari del cas, però el ciclista d'Osona ha tardat cinc anys a explicar-ho. Gràcies a la publicació del llibre El pantà maleït escrit per la periodista Tura Soler —El Punt Avui— i d'escoltar una entrevista amb l'autora, va fer pensar al veí osonenc que els dos homes desconeguts del cotxe podrien tenir relació amb el cas o que fossin ells qui volien fer desaparèixer el caiac a l'aigua des de la banda de la riera de Rupit, des d'on venien amb el cotxe.

Els cossos de les dues víctimes van aparèixer a la riera de Rupit

El caiac va ser trobat a la deriva de l'embarcador, tot i que no es descarta que l'haguessin posat a l'aigua a la zona de la riera de Rupit, on just 30 dies després van aparèixer els cossos de les dues víctimes, en Marc i la Paula. També una possibilitat és que vingués de la zona de la raconada de la Muntada o platja dels xinesos, on el dilluns 28 —dos dies després de la troballa del caiac— va ser trobar el cotxe on anaven les víctimes, un Opel Zafira, enfonsat a set metres de profunditat dins el pantà.

L'última geolocalització del mòbil d'una de les víctimes

En Marc i la Paula no eren d'Osona. Venien del Maresme i havien fet nit a l'aparcament del bar de La Parada, al Pasteral. Van desaparèixer el matí del 24 d'agost de 2017, quan s'endinsaven a la banda de la riera de Rupit. Les últimes investigacions situen el telèfon de Marc en el cotxe de Bartomeu Soler, un testimoni que vivia en una barraca a la zona dels fets, però que misteriosament va aparèixer mort el desembre de 2019. Aquesta va ser l'última geolocalització del mòbil de la víctima.

L'assassí Jordi Magentí, principal sospitós del doble crim

En Marc i la Paula van desaparèixer quan anaven a passar un cap de setmana al pantà de Susqueda. Malauradament, van trobar els seus cadàvers amb signes de violència: la Paula tenia un tret al cap i el Marc portava una motxilla plena de pedres. Tot i que no se sap qui els va matar, el principal sospitós és Jordi Magentí, un assassí que havia estat a presó per matar una parella anys enrere. Tanmateix, de moment no hi ha proves suficients per incriminar-lo, per tant, actualment es troba en llibertat.