L'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) alerta d'una nova estafa que t'ho podria fer perdre tot. Es tracta d'una campanya de correus que pretén extorsionar les víctimes fent-los creure que han accedit a les seves dades personals i que, si no fan un pagament en bitcoins, les faran públiques.  Tot i que el missatge pot semblar molt convincent, és una estafa i a ElCaso.cat t'explicarem els detalls que delaten l'engany.

El modus operandi sempre acostuma a ser el mateix. El remitent és un correu aleatori i l'assumpte del missatge sempre acostuma a començar de la mateixa manera: "He aconseguit accedir al teu dispositiu" o "Estimat usuari, tinc una notícia molt important que donar-te". No obstant això, els experts no descarten que facin servir altres frases similars per cridar l'atenció de la víctima.

Les pistes per saber si el correu és una estafa

La segona pista que ha de fer sospitar és com està escrit el missatge: en anglès. Tot i que, aparentment, no hi ha faltes d'ortografia, la manera d'escriure el missatge no és típica de les persones que parlen aquest idioma de manera nativa. Més aviat sembla com si haguessin traduït el text literal d'un altre idioma.

L'estafador, al correu, explica que ha accedit al teu ordinador i que té el control absolut del dispositiu, ja que t'ha instal·lat un software maliciós. Per espantar-te encara més, el missatge també diu que té enregistrats tots els moviments: des de tot el que has escrit amb el teclat fins al micròfon i la càmera, entre altres.  Per si no fos poc, al mail li adjunta un pdf amb dades de l'ordinador com, per exemple, l'antivirus, model d'ordinador i algunes contrasenyes del programari. 

El ciberdelinqüent extorsiona la víctima per aconseguir un ingrés de bitcoins

El ciberdelinqüent comença a extorsionar la víctima dient-li que, si no vol que es faci pública la informació del seu ordinador, ha de fer-li un ingrés de criptomonedes en menys de dos dies. La persona que envia el correu és una experta en informàtica, però, tot i que pugui semblar molt convincent i tingui accés a algunes dades de l'ordinador, es tracta d'una estafa: no té el control del teu dispositiu, com et fa pensar.

L'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) ha explicat totes les recomanacions per evitar ser víctima d'aquesta estafa. Si reps un correu sospitós, el més important és no obrir-lo i eliminar-lo. També és important tenir sempre l'antivirus actualitzat i, sota cap circumstància, no enviïs dades dels teus contactes ni reenviïs el correu. Controla la seguretat de les teves contrasenyes i, en cas de dubtes, contacta immediatament amb la policia o amb l'Oficina de Seguretat de l'Internauta.

Com actuar si ets víctima d'aquesta estafa?

El primer que cal fer és comprovar que el teu dispositiu està 100% lliure de virus i que no s'hagi facilitat cap contrasenya que hagis fet servir fent alguna compra online. Si has fet l'ingrés de criptomonedes, recopila tota la informació que puguis i posa't en contacte amb la Policia, ja que pots denunciar l'estafa