L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha emès una nova alerta alimentària que afecta diversos lots dels populars formatges francesos Président. L'empresa que comercialitza els formatges de cabra Président a Espanya ha començat a retirar del mercat dos dels seus productes, molt presents als supermercats d'arreu del territori, després que les autoritats franceses hi detectessin cossos estranys metàl·lics. 

Les autoritats franceses han avisat a l'AESAN de la problemàtica detectada als formatges a través de la Xarxa d'Alerta Alimentària Europea (RASFF). A la vegada, l'AESAN ha traslladat la informació a les comunitats autònomes afectades, que són totes, mitjançant el Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI); aquesta última serà l'encarregada de verificar que els formatges afectats es retirin correctament dels canals de comercialització. 

Els productes afectats estan presents arreu del país

Els dos productes Président que contenen metalls estranys s'han distribuït per tot el territori català i espanyol, així com europeu; les víctimes potencials per la contaminació d'aquest producte podrien ascendir a milers, fins i tot a milions, de manera que les autoritats s'han afanyat a alertar d'aquest problema i a retirar el producte. Tanmateix, davant l'alta probabilitat que moltes persones el tinguin a casa o l'hagin consumit, s'estan distribuint les dades identificatives dels productes i imatges d'aquests.

Un dels afectats és el Président Rulo cabra Sainte Maure, un producte de sis unitats i amb un pes de 180 grams, la caducitat del qual és el dia 10/10/2022, 13/10/2022 i 21/10/2022. 

president rulo cabra sainte maure metall
Un dels formatges de Président que contenen metalls estranys és el Président Rulo cabra Sainte Maure / Foto: AESAN

L'altre formatge que conté cossos estranys metàl·lics és el Président formatge de cabra Riblaire, el qual té un pes d'un quilo per dues unitats i dues dates de caducitat, el 24/10/2022 i el 28/10/2022. 

formatge president alerta alimentaria metalls
El formatge Président Riblaire és l'altre producte que conté metalls estranys. / Foto: AESAN

Es recomana no consumir els productes i retornar-los al punt de venda

L'AESAN recomana als consumidors no ingerir el producte, davant la possible afectació que podria tenir sobre la seva salut. Les persones que hagin adquirit els formatges afectats per la presència de cossos metàl·lics els poden retornar als establiments on l'han comprat per tal que els retornin els diners.