L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha publicat una alerta sobre la presència d'una toxina en uns bolets fregits en oli d'oliva d'origen espanyol venuts a Catalunya, Navarra, País Basc, Astúries, Castella la Manxa, Canàries i La Rioja. Precisament, ha estat aquesta última comunitat qui ha donat el senyal d'alerta a l'AESAN.

Aquestes són les marques que han comercialitzat els bolets

El producte en qüestió s'ha comercialitzat sota les següents marques: El Agricultor, Emperatriz, Huerta Real, Boletus, Lierni i Radvi. Totes elles tenen referència ES2022/248, número de lot 02/02/2021 i data de consum preferent 02/02/2026. El pes d'unitat és de 180 grams, la temperatura recomanada de conservació és ambient. El producte ve presentat en un envàs de vidre sota el nom "Bolets fregits en oli d'oliva".

aesan
L'AESAN alerta sobre la presència d'una toxina en uns bolets fregits en oli d'oliva / Imatge: Twitter

Es recomana abstenir-se del seu consum

Tot i que els establiments que comercialitzaven el producte ja l'estan retirant, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, que depèn del Ministeri de Consum, recomana a les persones que tinguin en el seu domicili els productes afectats per aquesta alerta que s'abstinguin de consumir-los i els retornin al punt de compra

Cal verificar la retirada del producte

D'altra banda, la informació al complet també ha estat traslladada a les autoritats competents de les comunitats autònomes a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) per tal que es verifiqui la retirada dels productes afectats dels canals de comercialització.

Cap cas d'intoxicació per aquesta toxina

Fins ara, no s'ha detectat cap intoxicació vinculada al consum d'aquests bolets fregits en oli d'oliva. Tanmateix, l'AESAN aconsella que, en el cas d'haver consumit aquest tipus de producte del lot afectat i presentar alguna simptomatologia com a nàusees, vòmits, diarrea, dolor abdominal o prostració, s'ha d'acudir a un centre de salut com més aviat millor.