L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha emès un nou avís, aquesta vegada alertant els consumidors sobre una popular pizza congelada de la marca Consum. L'AESAN avisa que no es consumeixi aquest producte, que prové d'Itàlia, ja que hi han detectat la presència d'histamina, substància que pot provocar nombrosos malestars entre les persones que la consumeixen. En cas d'haver comprat les pizzes sobre les quals s'ha emès l'alerta alimentària, l'AESAN recomana retornar-les al punt de venda

Detecten la presència d'histamina en nombrosos lots de les pizzes congelades de tonyina de la marca Consum

Les autoritats sanitàries del País Valencià, a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI), han alertat l'AESAN que una desena de lots de la pizza congelada de tonyina de la marca Consum contenen la presència d'histamina. Els lots afectats d'aquest popular producte són els NE16, NE25, NE09, NF27, NF23, NG08, NB17, NB24, NC03 i NH05. La pizza, que es distribueix des d'Itàlia, es comercialitza a la cadena de supermercats Consum sota el nom de "Pizza de tonyina" i el seu pes és de 370 grams. Consum també ha informat les autoritats d'aquesta problemàtica, que es concentra principalment a Catalunya, el País Valencià, l'Aragó, Múrcia i Castella-la Manxa, on s'han comercialitzat els lots defectuosos. 

alerta alimentaria pizza tonyina consum
L'AESAN alerta de la presència d'histamina en deu lots de la coneguda pizza de tonyina de la marca Consum. / Foto: AESAN

La presència d'histamina es pot deure a una mala manipulació del peix i presenta diversos símptomes

La histamina és una substància inflamatòria pertanyent al grup de les amines biògenes la qual, tot i produir-se de forma natural al cos humà i ser un potent vasodilatador, també pot generar-se a causa de l'acció de microorganismes en la carn d'alguns aliments, especialment el peix, tal com apunta l'AESAN. Segons explica la mateixa entitat, una intoxicació d'histamínia pot estar motivada per dos factors: per una banda, una manipulació antihigiènica del peix, i, per l'altra, una conservació inadequada del mateix (per exemple, conservar-lo a temperatures molt altes). 

Una intoxicació d'histamínia pot presentar una gran varietat de símptomes, essent els principals rampes, nàusees, espasmes bronquials, sufoc i trastorns respiratoris greus, molt semblants a una reacció al·lèrgica. Tanmateix, es tracta d'episodis breus, amb una duració d'entre 12 i 24 hores, apunta l'AESAN. 

No s'ha detectat cap cas d'intoxicació vinculat a la pizza de tonyina de Consum

Fins ara, no s'ha detectat cap intoxicació vinculada al consum de la pizza de tonyina de la marca Consum. Tanmateix, com a mesura preventiva, l'AESAN recomana als consumidors que la retornin al supermercat i en cap cas la ingereixin. 

tuit aesan alerta alimentaria pizza congelada tonyina consum
L'AESAN també ha alertat a través de Twitter de no consumir la pizza congelada de tonyina de Consum. / Foto: Twitter