Les estafes per xarxes socials han augmentat molt en els darrers mesos. Les aplicacions de cites també estan plenes de ciberdelinqüents, que intenten enganyar les seves víctimes, sobretot, a través de Tinder. Per aquest mateix motiu, explicarem detalladament quines son les estafes més habituals i com actuar si has estat víctima.

L'estafa més popular és la de la suplantació de la identitat. Els estafadors utilitzen fotos d'altres persones i es fan passar per elles. Quan fan match amb la víctima, comencen a xatejar i a enganyar-la per obtenir les seves dades personals. No obstant això, acostumen a donar pistes que fan sospitar: les fotos son de supermodels o de persones amb poca roba en una posició suggerent. 

El catfishing i els estafadors de l'amor

D'altra banda, el catfishing és una estafa pensada al detall. L'estafador utilitza les seves fotos i la seva informació personal, però ho manipula tot per fer-te creure que és una persona que en realitat no és per enganyar-te, extorsionar-te i aconseguir un benefici econòmic. Un clar exemple d'aquest cas és el d'Albert Cavallé, el famós estafador de l'amor de Barcelona, que ha aconseguit robar milers d'euros a les seves víctimes i que encara té molts judicis pendents per aquest cas. 

La sextorsió: què fer si t'amenacen de compartir fotos íntimes

Hi ha una altra estafa molt perillosa, és la sextorsió. Els ciberdelinqüents, que normalment suplanten la identitat a altres persones, et convencen per enviar fotos o vídeos de contingut eròtic i, quan ja s'han enviat aquestes imatges, et comencen a extorsionar sota amenaça de compartir-les. El que cal fer en aquests casos (i en qualsevol altre) és alertar immediatament a la policia.

Un SMS o un correu per un fals problema

Una altra estafa freqüent és la de phishing. És a dir, quan els estafadors es fan passar per una empresa o entitat, en aquest cas, Tinder. T'envien un correu o SMS explicant que hi ha un problema amb el teu compte de l'aplicació de cites i que, si el vols solucionar, has de fer click en un enllaç que t'envien o introduir un codi. És molt important no fer clic i bloquejar directament el número o correu que t'ho hagi enviat, ja que et podrien instal·lar un software maliciós per tenir accés a les teves dades personals i bancàries.