L'increment de crims masclistes a l'estat espanyol ja ha portat al 2022 a ser el pitjor any des d'abans de la pandèmia. Un total de 49 dones han estat assassinades per les seves parelles o exparelles des de l'1 de gener, després de confirmar-se el cas per violència de gènere d'una dona de 20 anys, presumptament, morta en mans del seu nòvio a Madrid aquest 28 de desembre. Això suposa superar en mortes el 2021 amb 48 decessos, el 2020 amb 47 i tornar a xifres d'abans de la Covid-19, quan la mitjana anual, habitualment, estava per sobre de les 50. El número de feminicidis ascendeix a 1.182 des del 2003, que és l'any que van començar a registrar-se oficialment, segons les últimes dades de l'estadística de víctimes mortals per violència masclista elaborada per la Delegació del Govern espanyol contra la Violència de Gènere, dependent del Ministeri d'Igualtat.

Puja per aquest desembre negre

El desembre negre, com ja ha estat anomenat el darrer mes de l'any, ha registrat dotze dones assassinades per les seves parelles o exparelles, dues de les quals van produir-se a Catalunya: la Irina Mihaela, de 34 anys i nacionalitat romanesa, a Lleida (Segrià) i la Carme, de 88 anys i nacionalitat espanyola, a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental). L'alarmant repunt de casos va produir-se durant els primers dies de les festes nadalenques i va acabar superant el 2008 en crims masclistes, que amb onze era el pitjor període de cap d'any fins ara. 

La Guàrdia Civil va acordonar la zona on va produir-se el crim masclista a Escalona (Toledo) / EFE - Ismael Herrero
La Guàrdia Civil va acordonar la zona on va produir-se el crim masclista a Escalona (Toledo) / EFE - Ismael Herrero

La proliferació de casos durant els últims 31 dies del 2022 va provocar la compareixença d'urgència i extraordinària del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, qui va ordenar aquest dijous a les forces de seguretat la intensificació de les mesures de protecció a les víctimes de violència masclista. A més que en les valoracions de riscs policials prevalguin les actuacions "més favorables" per les dones i els seus fills. Tanmateix, el representant del govern espanyol va evitar relacionar amb qualsevol "patró temporal" l'augment de casos d'assassinats a dones aquest desembre. També va explicar que el departament té més de 70.000 casos actius per violència de gènere, dels quals 31.961 tenen algun nivell de risc descrit i precisen mesures especials de protecció per elles. D'aquests, 706 són d'alt perill i 17 de risc extrem, que van amb escolta permanent.

Els últims tres assassinats que han fet arribar a 49 el número de víctimes s'han confirmat en les últimes 24 hores. Entre ells, el d'una dona de 34 anys que estava embarassada i a punt de parir a Escalona (Toledo), el d'una altra de 45 anys a Bilbao (Biscaia) i el d'una última de 20 anys morta a ganivetades al districte del Pont de Vallecas a Madrid. D'aquesta manera, desembre termina, a falta d'un dia, amb onze dones mortes a les mans de les seves parelles o exparelles a tot l'estat espanyol i es converteix en el mes més mortífer de tot el 2022. El número d'orfes a causa de la violència masclista també ha augmentat aquest any fins els 38 nens i nenes i a 377 des del 2013, quan van començar-se a recopilar les dades.