Desembre negre a l'estat espanyol, però també a Catalunya. Aquest mes s'han registrat deu feminicidis, dos dels quals en territori català, i encara hi ha quatre casos pendents de confirmar. Això el converteix en el pitjor mes —a dos dies d'acabar— des del 2015, quan van ser assassinades deu dones per violència de gènere. El 2008 també va superar-se en morts aquest període amb onze. Respecte als que igualen pràcticament aquests decessos són 2004 i 2021, amb vuit en els seus últims 31 dies. Tanmateix, aquest 2022 podria finalitzar amb la xifra rècord de crims masclistes fins ara si es confirmen els quatre homicidis que s'estan investigant en aquests moments, el darrer aquest dijous al matí a Benidorm (Alacant).

Dones assassinades per parelles o exparelles

En total, aquest 2022 han mort en mans de les seves parelles o exparelles 48 dones en tot l'estat espanyol. I, tenint en compte els crims comesos fora de l'àmbit de la parella, aquesta xifra arriba fins als 58. A Catalunya ascendeixen a dotze. Però desembre ha estat el pitjor mes de l'any. Si el maig van ser assassinades sis dones, el desembre ja en són deu. Vanessa Elisabeth, María, Ángela, Soraya, Carme, Jaqueline i Irina són les que han perdut la vida aquests últims dies i encara queden quatre més per confirmar com a crim masclista. L'últim que s'ha comés ha estat aquest dijous a l'Escalona (Toledo), on un home ha matat a punyalades la seva exparella embarassada de gairebé nou mesos i amb dos fills menors, de 13 i 14 anys. No ha transcendit encara el nom de la dona, però ella seria la víctima número nou.

L'última víctima d'aquest desembre negre va produir-se, aproximadament, al mateix temps que la de Toledo. Una jove de 20 anys va ser trobada morta aquest dimecres a la nit al districte del Pont de Vallecas de Madrid, en un clar i presumpte crim de violència vicària. L'home, que va intentar suïcidar-se amb el ganivet amb el qual va acabar amb la vida de la noia, era l'exparella de la mare. Tot apunta que es tracta d'una venjança o obsessió i, per tant, el converteix en el desè crim masclista d'aquest mes a l'estat espanyol. 

Irina i Carmen: crims masclistes a Catalunya

El primer crim masclista confirmat i del qual es té coneixement a Catalunya va produir-se l'11 de desembre a Lleida (Segrià). Els Mossos d'Esquadra van trobar el cos sense vida de Irina Mihaela, de 34 anys i nacionalitat romanesa, en un traster del domicili familiar. El presumpte autor del crim, que va ser detingut per la policia catalana, és un home de 40 anys i també de nacionalitat romanesa, Ghiluta, que va denunciar la desaparició de la seva muller i després va ingressar al psiquiàtric de l'hospital Santa Maria. El cadàver estava amb el cos embolicat, tapat amb cartrons i tenia les cames lligades. Una imatge que feia entreveure els maltractaments als quals l'hauria sotmès el seu marit, els quals va denunciar i va tenir una ordre de protecció que va estar en vigor fins al judici del matrimoni el 2020, perquè Irina no va anar a declarar. La dona assassinada al barri de Belàfia tenia cinc fills. Aquest va ser el primer feminicidi a la capital de Ponent des del març de 2015.

Els serveis judicials s'enduen el cos sense vida de la Irina, a Lleida (Segrià) / SALVADOR MIRET - ACN
Els serveis judicials s'enduen el cos sense vida de la Irina, a Lleida (Segrià) / SALVADOR MIRET - ACN

Carmen, de 88 anys i nacionalitat espanyola, va perdre la vida en mans de la seva parella, un home de 69 anys, aquest Sant Esteve, 26 de desembre, a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental). L'assassinat en aquest cas, segons les investigacions policials en aquests moments, s'hauria produït per arma de foc, atès que el cadàver no presentava signes de violència. Els Mossos d'Esquadra van detenir el presumpte agressor mortal i encara continuen les indagacions per esclarir els fets i motivacions d'aquest segon crim masclista, en un desembre negre a Catalunya i a tot l'estat espanyol.

Reaccions polítiques a l'increment de feminicidis

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha fet un comunicat aquest dijous en referència a l'augment de crims masclistes a tot l'estat espanyol aquest desembre. Ha ordenat a les forces de seguretat una intensificació de les mesures de protecció a les víctimes de violència masclista i que en les valoracions de riscs policials prevalguin les actuacions "més favorables" per les dones i els seus fills. Aquesta compareixença d'urgència del titular del govern espanyol s'ha donat després de la "proliferació inusual i terrible" d'assassinats a dones en aquests dies. Tot i que, en les seves paraules, "no responen a cap patró temporal ni d'altre tipus".