El primer feminicidi del que es va tenir constància aquest dijous -que després van augmentar a tres crims masclistes en 24 hores- va donar-se a Escalona (Toledo). Elena, una dona de 34 anys i en avançat estat de gestació va ser assassinada, presumptament, per la seva exparella el dimecres a la tarda. Ella, tot i que s'havia separat de l'home, residia al mateix domicili amb dos dels seus fills en comú, Juan i Rocío, de 13 i 14 anys, respectivament, que van ser els que van trucar al 112. Ambdós van presenciar com el seu pare perpetrava el crim al pis del carrer Playa Cala Salions. Els serveis d'emergències es van activar, però no van poder fer res per salvar la vida de la mare ni del nadó, tot i que van intentar extreure'l del ventre de la dona.

Assassinada a cinc dies de donar a llum

L'home que va matar a ganivetades i amb diverses punyalades en punts vitals la seva exparella ja va amenaçar-la mesos enrere. El 2009, Elena va interposar una denúncia per una suposada agressió contra ell a Móstoles (Madrid), ciutat on residia. Segons ha explicat El Mundo de fonts properes a la família, un dels fills va confessar que el seu pare la intimidava constantment amb la frase "si te'n vas, et mato". La por de la dona davant d'aquests fets feia que continués convivint amb el maltractador, tot i que estaven separats i el nadó que esperava era d'un altre home, amb el que, pel que sembla, mantenia una relació. La dona estava a cinc dies de sortir de comptes. 

Aquest crim masclista i els dos que van venir poc després aquest dijous a tot l'estat espanyol van provocar que, tot i no haver finalitzat l'últim mes de l'any, aquest desembre negre ja hagi estat el pitjor des del 2008 en assassinats per violència de gènere. Per tot això, i per la commoció que ha causat a Escalona -un poble d'uns 4.000 habitants a Castella-la Manxa-, va produir-se una concentració al migdia a la que va anar gran part de la població. També l'alcalde i president de la Diputació de Toledo, Álvaro Gutiérrez, la consellera d'Igualtat i portaveu del govern castellanomanxec, Blanca Fernández, i el delegat del govern espanyol al territori, Francisco Tierraseca, entre d'altres autoritats.