Una noia de 19 anys de Girona ha estat detinguda per estafar una dona de Lanzarote, a més de 2.700 quilòmetres. L'adolescent es va fer passar per una treballadora del banc i li va enviar un SMS dient-li que tenia el compte bloquejat. Al missatge, hi va adjuntar un enllaç maliciós i, quan la víctima hi va clicar, l'estafadora va aconseguir el control del seu compte corrent.

La ciberdelinqüent va contactar un crèdit de ni més ni menys que 18.000 euros. Tot i que el seu objectiu era quedar-se íntegrament tots aquests diners, només va poder quedar-se 1.237,97. La víctima es va adonar de la magnitud de l'engany quan li van enviar un missatge del banc dient que havia contractat el crèdit de 18.000 euros, un crèdit que ella mai havia demanat.

L'estafadora és una noia de 19 anys de Girona

La denúncia la va presentar fa més de nou mesos a la caserna de la Guàrdia Civil de San Bartolomé, un municipi de l'illa de Lanzarote. Després d'una llarga investigació, els agents de l'Institut Armat han descobert que la presumpta autora dels fets és una noia de 19 anys, sense cap antecedent penal, que viu a Girona. Per aquest mateix motiu, recentment, ha estat detinguda com a presumpta autora d'un delicte d'estafa.

El mètode d'estafa és el del smishing

El mètode d'estafa que ha utilitzat l'adolescent és el del smishing, que és quan l'estafador fingeix que és un banc i envia un SMS a la víctima fent-li creure que el seu compte està bloquejat i que ha de fer clic en un enllaç per desbloquejar-lo. No obstant això, aquest enllaç permet al ciberdelinqüent accedir al teu compte bancari i robar-te tots els diners. 

Com actuar si has estat víctima d'aquesta estafa

En cas de rebre un SMS, suposadament, del teu banc, desconfia. Les entitats bancàries no alerten als clients a través de missatgeria instantània en cas que es bloquegi el compte corrent. Tampoc envien mai un enllaç per recuperar el compte. Si reps un SMS d'aquestes característiques, bloqueja el número i, sota cap circumstància, no piquis a l'enllaç. Si has estat víctima d'aquesta estafa, ho pots denunciar a qualsevol comissaria.