El passat 6 de juliol els Mossos d’Esquadra van interceptar un desembarcament d'haixix al port pesquer de les Cases d'Alcanar (Montsià). Quan van fer les comprovacions, evitant que es pogués escapar el vaixell, van trobar més de 1.300 quilos d’aquesta droga, en diversos farcells. En aquell moment no van poder detenir ningú, però una investigació de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de les Terres de l’Ebre va permetre detenir un dels responsables, que ja tenia antecedents en el vessant de tràfic de drogues. La investigació, tot i que amb secret de sumari, per no aixecar la llebre, va seguir, i es van poder identificar a dues persones més que també estava relacionat amb aquest embarcament de droga. El que va sobtar a la policia és que aquests dos nous investigats no tinguessin cap antecedent per tràfic de drogues.

Organització logística de suport als narcotraficants

Segons les informacions recollides per la policia, de les escoltes telefòniques i seguiments dels investigats, van poder saber que les tres persones que tenien identificades havien creat una organització que s’encarregava de, simulant ser pesquers, tot i no tenir cap mena d’activitat relacionada amb la pesca, i gairebé ni fent veure que venien peix a les llotges de la zona, rebien la droga que entrava des del Marroc, la col·locaven en magatzems -el que es coneix com a guarderies- i després feien la distribució a l’engròs a altres traficants que la traslladaven fins al seu destí final. Oferien un servei a les bandes de narcotràfic, aprofitant que es coneixien el terreny, que tenien contactes a la zona i que disposaven d’embarcacions pesqueres, que podien arribar a passar desapercebudes per la policia. 

DARSENA foto 5 joC2wnO
Imatge de la droga confiscada a les Cases d'Alcanar / CME

Les embarcacions que feien servir per recollir la droga a alta mar, que havien de ser tripulades per un mínim de dues persones, tenien una aparença versemblant de vaixell pesquer, tot i que no pescaven habitualment, i quasi no venien peix a les llotges. Els fardells eren transportats en les bodegues i els vaixells no disposaven d’estris de pesca, tal com va poder confirmar la policia catalana, que és qui n’ha liderat la investigació.

A principi d’octubre es van detenir dues persones més, també relacionades amb la banda. En l’escorcoll a casa d’un d’ells, als Muntells, es van intervenir, entre altres efectes, 42.500 euros en efectiu i documentació de vaixells de pesca relacionats amb la investigació. El detingut el mes de juliol i un dels dos detinguts aquest octubre han ingressat a presó pels delictes contra la salut pública, en la seva variant de tràfic de drogues, i grup criminal.

Més narcotràfic que mai a Catalunya

Els Mossos no han aclarit quant temps feia que aquesta organització, la majoria de nacionalitat marroquina, es dedicava a entrar la droga per les bandes criminals. La investigació segueix en marxa. La policia catalana i la Guàrdia Civil han detectat els darrers mesos un increment de l’activitat del narcotràfic en aquesta zona del país per l’augment de la pressió policial al sud de la Península, que obliga els criminals a buscar altres maneres d’entrar la droga des del Marroc a Europa. No és el primer cop que es pot desmantellar una organització local que, veient el negoci, i la necessitat de les bandes de narcotràfic, ofereixen els seus serveis logístics amb magatzems, embarcacions o transport.