L’atzar també influeix en una investigació policial? Sí, segurament. Però no només d’atzar poden viure els investigadors. La resolució del cas de la brutal violació de la nit de la Castanyada a Igualada n'és un clar exemple. El destí va fer que un dels investigats, que sortia a les imatges de les càmeres de seguretat de la zona on va aparèixer gairebé morta la noia de 16 anys violada a la capital de l’Anoia la matinada de l'1 de novembre de 2021, que també l’havia seguit durant una estona pel mateix polígon industrial, fos enregistrat per un home que la nit dels fets es va enfrontar amb un grup de joves que estaven destrossant un cotxe. El vídeo, del qual avui se n’ha conegut tot el contingut, va ser clau, tal com va avançar ElCaso.cat després de la detenció.

 

Aquelles imatges van servir per denunciar un delicte de danys contra un vehicle que hi havia estacionat a la via pública, però després de fer encaixar moltes peces, va servir per localitzar Brian Raimundo Cespedes, el presumpte autor de la violació.

L’atzar d’un vídeo després de destrossar un cotxe

Però l’atzar que el pilot d’Iberia veí d’Igualada, Ramon Vallès, hagués gravat les imatges aquella matinada no hagués servit de res si els investigadors de la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) i de la Unitat d’Investigació (UI) de la comissaria d’Igualada no haguessin repassat totes les denúncies i incidents d’aquella nit i dels dies propers i no haurien vist que l’home més buscat de Catalunya sortia a les imatges que havia gravat Vallès i que havia entregat a la policia l’endemà dels fets.

ramonValles
L'autor del vídeo clau de la investigació dels Mossos d'Esquadra / ElCaso.cat

A les imatges es veu com l’autor del vídeo i altres persones es van enfrontar al grup de joves on anava el presumpte violador. En aquell moment ningú sabia què havia passat, i menys, que l’autor d’aquella atrocitat era allà. Va costar relacionar-lo i, després, identificar-lo. A les imatges no mostra la cara, sempre va amb caputxa, i a les altres imatges on apareixia, tampoc hi havia cap element que permetés identificar-lo.

Les imatges de Vallès van ser claus per reduir el cercle, identificant alguns dels altres joves que apareixien al vídeo. No coneixien de res l’home de la caputxa, només un d’ells, un menor d’edat, hi havia tingut relació. La línia va ser útil i va desencadenar la identificació d’aquest jove de 21 anys, de nacionalitat colombiana i amb antecedents per violència sexual. Els investigadors l’havien trobat.

IG 002
L'home que els Mossos creuen que és Brian Raimundo Cespedes, el violador d'Igualada / CME

Del vídeo a la detenció

Amb la gravació dels incidents a la zona del polígon, la visualització de més de 155 càmeres de seguretat i els seguiments que agents de paisà van fer als moviments que feia el presumpte autor de l’agressió sexual, el jutge va autoritzar, el passat 21 d’abril, assaltar casa seva, al segon pis del carrer de Sant Sebastià d’Igualada. La Brimo va tirar la porta de casa seva a terra i el van enxampar, encara al llit. Va quedar detingut.

 

Durant més de vuit hores agents de la Divisió de Policia Científica (DPC) dels Mossos van escorcollar a fons les habitacions i van poder localitzar ADN de la noia agredida en una de les peces de roba que l’home tenia en el seu poder a casa seva. El que encara no ha aparegut és la roba de la noia, que va aparèixer, congelada de fred i sense roba, en un polígon. Segons els Mossos, l’acusat Brian Raimundo Cespedes es va endur la jaqueta, el vestit i les calces de la menor després d’agredir-la de manera salvatge i abandonar-la entre la vida i la mort. Les imatges i les restes d'ADN van portar l'arrestat de camí a la presó, on segueix.