La resolució del Cas Nit, la salvatge agressió sexual de la nit de la Castanyada a Igualada a una menor de 16 anys, s’ha pogut aconseguir gràcies a la investigació feta pels agents de la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) dels Mossos d’Esquadra i per les avançades tècniques forenses que fan servir els agents de la Divisió de la Policia Científica (DPC), que han treballat, braç a braç, amb els investigadors per poder aconseguir, a més de tenir-ne la certesa, demostrar també científicament que el Brian Raimundo C.M., el jove de 21 anys de nacionalitat boliviana detingut a Igualada el passat 21 d’abril, és l’autor d’aquesta brutal agressió sexual que va deixar la menor d’edat entre la vida la mort.

L’ADN de la víctima després de vuit hores d’escorcoll

La Unitat Central d’Inspeccions Oculars, que depèn de la Divisió de la Policia Científica (DPC), el dia de la detenció va escorcollar durant més de vuit hores el pis del jove detingut, al carrer de Sant Sebastià, a la capital de l’Anoia. El segon pis del número 13 d’aquest carrer es va inspeccionar en estrictes condicions d’asèpsia per evitar contaminacions biològiques, segons han explicat els Mossos d’Esquadra després d’haver-se aixecat el secret de sumari del Cas Nit, com es va batejar aquesta investigació policial complexa que s’ha allargat més de cinc mesos.

 

 

 

Imatges de l'entrada i escorcoll al pis del detingut, a Igualada / ElCaso.cat

Es van recollir diversos indicis i mostres que es van identificar i recuperar utilitzant tècniques de visualització mitjançant diferents tipus de reactius químics i fent ús també de càmeres especials que operen en diferents espectres de llum, un fet que permet visualitzar els diferents tipus de fluids humans que no es poden apreciar a simple vista. 

Aquestes proves van ser claus per poder aïllar l’ADN de la víctima de peces de roba que es van recuperar durant l’escorcoll i que són, ara mateix, a més de les imatges de les càmeres de seguretat, que no van gravar el moment de l’agressió, els indicis més clar en l’acusació contra el jove bolivià. El mateix dia de la detenció també es va escorcollar el pis de l’exparella del presumpte agressor.

Cas Nit - Violació Igualada / CME
Agents de la Policia Científica dels Mossos, durant l'escorcoll / CME

Altres unitats centrals

A més de la Unitat Central d’Inspeccions Oculars, en les investigacions i els escorcolls a les dues cases van treballar també altres especialistes de la Divisió de Policia Científica (DPC). El Grup d’Anàlisi de la Imatge va col·laborar amb la UCAS a fer una recreació dinàmica del moment dels fets amb les càmeres de seguretat que es van poder trobar, i que van permetre situar l’agressor a l’incident amb un cotxe i també en rutes similars a la de la noia agredida. La Unitat Central de Genètica Forense va fer la recuperació de mostres en peces de roba del presumpte autor i va fer l’estudi i posterior extracció de l’ADN de la víctima de la roba intervinguda judicialment a casa de l'arrestat.

Violación Igualada / EFE
Imatge del detingut a Igualada, sortint del seu domicili, al carrer Sant Sebastià / EFE

Finalment, també la Unitat Central d’Informàtica Forense, que es va encarregar de l’extracció íntegra de la informació dels telèfons del presumpte autor i altres unitats de memòria. Pels Mossos, aquest treball coordinat, que sembla que ha donat els seus fruits, amb la detenció del jove a Igualada, posa en relleu l’alt nivell de la Policia Científica de la policia catalana.

Les tècniques forenses utilitzades en el Cas Nit

Els Mossos d'Esquadra han detallat quines són les tècniques forenses que els investigadors de la policia catalana han fer servir per resoldre el cas i, no només identificar el presumpte autor dels fets, sinó també poder-lo situar al lloc dels fets, amb les càmeres i la seva posició geolocalitzada, i poder recuperar restes d'ADN de la menor d'edat agredida sexualment en una peça de roba que era al pis del detingut.

- Llums forenses per visualitzar espectres fora del rang visual humà. Es van utilitzar per detectar sang.

- Micronebulitzador per aplicar reactiu químic dissolt en vapors. Serveix per detectar restes de sang latent amb un baix contingut de reactiu químic, cosa que permet que no es degradi la mostra.

- Càmera IR. Es tracta d’una càmera full spectrum amb el sensor modificat per potenciar l’acció dels raigs infrarojos. Amb aquesta càmera es poden captar taques de sang latents no visibles a simple vista sobre superfícies tèxtils fosques i policromades.

- Llum forense de laboratori per aplicar diferents rangs d’ona sobre les superfícies d’estudi. Es tracta d’un equipament de laboratori que permet detectar amb molta precisió i minuciositat, entre altres, restes de fluids orgànics.

- Càmera 360°. Es va utilitzar per captar imatges de l’escenari durant la inspecció ocular i programari per confeccionar una inspecció ocular virtual interactiva amb visió 360°.

Cas Nit - Violació Igualada / CME
Una de les eines que fan servir els Mossos d'Esquadra en la investigació / CME

- Programari específic forense de tractament d’imatges. Ofereix diverses prestacions per tractar i interpretar la informació dels arxius digitals d’imatges objecte d’estudi.

- Programari d’extracció forense d’altes prestacions per analitzar els continguts de terminals de telefonia mòbil i de la informació allotjada al núvol.