La resolució de la brutal violació d’Igualada no ha estat fàcil. Els Mossos d’Esquadra que han treballat per identificar i detenir l’autor de l’agressió de la nit de la Castanyada a l’exterior de la discoteca Epic de la capital de l’Anoia no ho han tingut fàcil. La noia agredida, de 16 anys, i que van abandonar, entre la vida i la mort, en un descampat, no va poder aportar el seu testimoni. Tampoc cap càmera de seguretat va gravar els fets. Els agents dels Mossos, els de la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) i els agents de la Divisió de Policia Científica (DPC) han hagut de treballar gairebé a cegues en la localització del presumpte violador. Finalment, el passat 21 d’abril, a Igualada mateix, es va detenir un jove, de 21 anys i de nacionalitat boliviana, com a presumpte autor dels fets, acusat d’un delicte d’agressió sexual i d’assassinat en grau de temptativa.

 

 

 

Imatges de l'entrada i escorcoll al pis del detingut, a Igualada / ElCaso.cat

Davant d’aquest fet, que no es tenien testimonis dels fets, els agents de la UCAS que van assumir el cas van arribar a visionar les imatges de més de 155 càmeres de seguretat, per filtrar, gairebé un per un, totes les persones i vehicles que es movien per la zona on hi havia càmeres, en un ampli cercle al voltant del lloc de l’agressió, per tal de poder identificar el possible o possibles sospitosos relacionats amb la salvatge agressió.

Un home que feia el mateix recorregut que la víctima

Els Mossos d’Esquadra, en diverses de les imatges de les càmeres de seguretat de la zona, van poder identificar un home que havia fet el mateix recorregut que la menor, i que la policia va creure que podia ser el sospitós dels fets. Tot i això, les imatges de les càmeres no eren prou bones per poder-lo identificar, i a més, anava tapat amb una caputxa, un fet que en gairebé impossibilitava la seva identificació.

Mossos Igualada
Imatge de la zona on va ser trobada la noia, en un descampat d'Igualada / Cedida

Però la feina va donar els seus fruits quan els Mossos, estirant totes les vies possibles d’investigació, van saber que aquella mateixa nit onze persones van participar en un incident on es van fer danys a un vehicle. D’aquell fet es van poder recuperar les imatges i els investigadors van poder identificar clarament el seu home amb un dels participants en l’incident, si bé, per la qualitat de les imatges i per com anava tapat, tampoc se’l va poder identificar al moment. El que sí que tenien clar és que era el mateix home que les càmeres de seguretat havien enregistrat en el recorregut que va fer la víctima, seguint-la durant alguns minuts.

Les imatges de les càmeres de seguretat demostren que durant el temps que, presumptament, va durar l'agressió, el sospitós dels Mossos no apareix en cap gravació. Fins més tard no torna a sortir en cap gravació. L'home més buscat de Catalunya durant gairebé sis mesos anava amb una dessuadora blava amb caputxa -que no es treu gairebé fins a arribar a casa seva-, pantalons foscos i unes vambes de color blanc, amb una motxilla a l'esquena.

Cas Nit - Violació Igualada / CME
Imatge de l'entrada dels Mossos a casa del detingut, a Igualada / CME

El vídeo de l'incident amb el cotxe, clau per identificar el violador

A partir d’aquest moment, la investigació es va centrar en aquest jove. Els agents de la UCAS, amb la col·laboració dels agents de la Unitat d’Investigació de la comissaria de l’Anoia, van fer un estudi del grup d’onze persones per tal d’intentar identificar algun dels participants i que els poguessin portar fins al sospitós. Finalment, a partir d’un treball minuciós i complex, els investigadors van aconseguir identificar-lo i esbrinar el seu domicili.

Violación Igualada / ACN
El detingut a Igualada, acompanyat pels Mossos, cap al vehicle policial / ACN

El batejat com Cas Nit es va explotar la matinada del 21 d’abril. Al voltant de dos quarts de sis agents de la Brigada Mòbil van assaltar el pis del carrer de Sant Sebastià on vivia i el van detenir. Durant més de vuit hores agents de la Policia Científica dels Mossos d’Esquadra van regirar-ho tot. Els estudis posteriors van confirmar que en una de les peces de roba, una jaqueta, que els policies es van emportar de casa l’arrestat s’hi va poder aïllar ADN de la víctima, un fet que ha aplanat, encara més, l’acusació contra el detingut. Els Mossos també van trobar a casa del detingut, com va avançar ElCaso.cat, la roba que portava l'home, quan va ser enregistrat, el dia dels fets.

El violador d'Igualada, a presó sense fiança

Després de ser arrestat dijous 21, el mateix dissabte, 23, va passar a disposició del titular del jutjat d’instrucció número 4 d’Igualada, que en va ordenar el seu ingrés a presó sense fiança pels delictes d’agressió sexual i assassinat en grau de temptativa. Cal recordar també que Brian Raimundo C.M. té antecedents policials per agressió sexual a la seva germana, una nena de 7 anys, tal com va avançar ElCaso.cat. El jutge que porta el cas també ha apuntat, en la interlocutòria de presó, que l'home no té "relacions" ni "contactes" amb massa gent i que no té "vincles socials" a Igualada.