Sorpresa a les platges de Barcelona. Ben a prop de la sorra de la platja de Sant Miquel, a la Barceloneta, ha aparegut un cetaci encallat a l'escullera de la platja, a la zona de pedres grosses que habitualment envolten els espigons i serveixen per trencar les ones, segons informa el portal web de Betevé. L'albirament s'ha produït aquest passat dissabte a quarts de set de la tarda i immediatament es va fer fora durant unes hores els banyistes. De moment, s'investiga si es tracta d'un dofí o d'una balena. Tanmateix, és una imatge poc habitual, ja que aquests animals no solen venir a les platges.

L'animal és mort i mostra diverses ferides

Aquest diumenge, els Agents Rurals continuen treballant a la zona per acabar de determinar de quin tipus de cetaci es tracta i valorar-ne l’estat, perquè, apunten, podria fer dies que l’animal és mort, per les condicions en les quals es troba el cos del mamífer, que fa cinc metres de llargada i té algunes marques a la part central del cos Segons informen els Agents Rurals, podrien ser ferides antigues o la causa de la mort de l'animal. La retirada del cetaci depèn de l'Ajuntament de Barcelona, i pot trigar hores, ja que és una zona de difícil accés —on només s'arriba nedant— i l'animal segurament té un pes considerable. 

Investiguen les causes de la mort

Malgrat tot, la causa de la mort de l'animal serà difícil d'esbrinar perquè no se li pot realitzar cap necròpsia per l'avançat estat de descomposició en el qual es troba. A més, segons han pogut observar els Agents Rurals, la pell està esquerdada i inflada. Encara s'espera poder analitzar alguna fotografia més per acabar d’esclarir si es tracta d’algun tipus de dofí o balena.

Segons han explicat Agents Rurals a Betevé, s'han de valorar les diverses opcions que hi ha per poder desencallar l'animal. Una possibilitat seria portar el cetaci mar endins, a causa de l’avançat estat de descomposició que presenta, i que allà s’acabi de descompondre. Una altra opció, relaten, és retirar-lo directament de l’aigua.

Més albiraments a les platges de Barcelona

Tot i que aquests animals no solen visitar les platges, no és la primera vegada que s'albira un cetaci mort davant el front marítim de Barcelona. L'any 2021, un grup de nedadors van trobar un dofí surant davant els banys del Fòrum. Els nedadors estaven entrenant-se en aigües obertes quan van trobar l’animal, que estava surant panxa enlaire a pocs metres del litoral. En aquest cas, no tenia cap ferida que hagués provocat la seva mort. Pel que fa a aquest any, també s'han pogut observar imatges d'animals, com el salt d'una balena a 10 milles de la costa barcelonina, que va sorprendre un grup de navegants que anaven de ruta a bord del Ría de Ferrol, una embarcació tradicional que navega per aigües de Barcelona i la Costa Brava.