El ‘pistoler de Tarragona’ vol ser eutanasiat i la jutge que investiga els fets ha avalat que es pugui tirar endavant. Marin Eugen Sabau, exvigilant de seguretat, va obrir foc contra els seus companys, va escapar, va disparar contra un agent dels Mossos a la rotonda de Maspujols (Baix Camp) i finalment es va atrinxerar en un mas abandonat  a la riera de Maspujols, fins que va ser neutralitzat i arrestat pel Grup Especial d’Intervenció (GEI) dels Mossos. Dels trets de la intervenció, l’home, de 46 anys, va quedar ferit molt greu. 

Va demanar morir per eutanàsia, després de quedar en un elevat grau de dependència a l’hospital i va rebre l’autorització mèdica, però ara faltava l’autorització judicial, que també ha arribat. La jutge que porta el cas ho avala perquè és un "dret fonamental" i perquè la llei no preveu que la justícia pugui interferir en un procés de mort assistida, tal com recull la interlocutòria que avui ha fet pública el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Pistoler Tarragona
Imatge de l'agents dels Mossos de la comissaria de Reus ferit a la rotonda de Maspujols / Cedida

L'Hospital Penitenciari de Terrassa (Vallès Occidental) on es troba ingressat va autoritzar en un primer moment el procés de mort assistida, però la defensa de les víctimes s’hi van oposar i van demanar al jutjat de Tarragona que paralitzés el procediment, però la magistrada creu que no s’hi pot oposar, tal com ha avançat Ser Catalunya.

El jutge no pot aturar el procés d'eutanàsia i "mort digna"

En una interlocutòria, la magistrada del jutjat d'Instrucció 5 de Tarragona resol que no procedeix "la interrupció" del procés de mort assistida sol·licitat pel pistoler, ja que la Llei d'Eutanàsia "no atribueix cap competència al jutge d'instrucció per decidir sobre el procés". La jutge ressalta en aquest sentit que la llei "no regula de manera específica l'eutanàsia aplicada a persones que es trobin en situació de presó provisional o subjectes a un procediment judicial de qualsevol classe".

Segons detalla la mateixa magistrada, l’eutanàsia es tracta d'un dret fonamental i que ha de prevaler el dret a una mort digna: la "prioritat" són els drets a la integritat física i moral, a la dignitat, a la llibertat i autonomia personal. Després de l'aval de la jutge instructora, serà ara la Comissió de Garantia i Avaluació, un organisme multidisciplinari dependent de la Generalitat, la que avaluï el procés d'eutanàsia sol·licitat pel pistoler. Igualment, les parts encara poden interposar recurs, si bé tot sembla indicar que anirà endavant i que Marin Eugen Sabau, el 'pistoler de Tarragona', serà eutanasiat.