Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han desarticulat una banda de lladres que s’havien especialitzat a fer butrons, forats a les parets per accedir a empreses i cases, per robar-hi. Segons els investigadors de les dues policies, ha pogut acreditar que han participat en una quinzena d’assalts en diversos punts de tot el país, concretament, a Olesa de Montserrat, Sant Fruitós del Bages, Esparreguera, Navàs, Calafell, Sant Andreu de Llavaneres, Masnou, Creixell i Palamós. Els tres detinguts, de nacionalitat albanesa i romanesa, han estat arrestats a Sant Vicenç de Castellet i a l’Hospitalet de Llobregat, però ja estan en llibertat. 

Des del mes de març que la policia catalana i la policia espanyola anaven darrere d’aquest grup de lladres, detenint-ne a alguns i identificant-ne a uns altres. Els robatoris van ser inicialment en empreses per mitjà de la tipologia del butró. Amb el mateix modus operandi, que consisteix a fer forats a les parets per accedir a l’interior de la zona on volen robar, van anar mutant els seus objectius cap a habitatges. Quan atacaven empreses, sempre en polígons industrials, hi accedien tant pel sostre com per paret, anul·laven l’alarma i buscaven sostreure el material propi de les empreses i en alguna ocasió també van violentar la caixa forta.

Pel que fa als robatoris en habitatges els lladres sempre actuaven en horari nocturn. Prioritzaven les cases a quatre vents, ubicades en urbanitzacions o indrets allunyats dels centres urbans. Escalaven els murs del jardí i buscaven finestres o portes per forçar-les i entrar a l’interior del domicili. Un cop a dins buscaven peces de roba o complements, dispositius electrònics, joies o diners, amb bona sortida al mercat negre.

 

L’organització, que no tenia líders clars, i que funcionaven com una cooperativa, eren molt actius per tot el país. No només a Barcelona, on tenien la seva base, a l’Hospitalet de Llobregat i Sant Vicenç de Castellet, on van ser arrestats, sinó que es movien per tot Catalunya. Les investigadors de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d’Esquadra i de la Brigada Local de Policia Judicial de la Policia Nacional de Sant Adrià del Besòs han pogut acreditar la participació dels tres homes arrestats en quinze robatoris, cinc en empreses i deu en domicilis, a Olesa de Montserrat, Sant Fruitós del Bages, Esparreguera, Navàs, Calafell, Sant Andreu de Llavaneres, Masnou, Creixell i Palamós.

Tres detinguts, els tres en llibertat

Tot i que només s’han detingut tres homes, els Mossos i la Policia Nacional asseguren que la bateria de lladres que es dedicava a assaltar cases i empreses amb butrons, que prenien molts mesures d’autoprotecció, estava formada per sis homes, tots de l’Europa de l’Est i d’entre 30 i 56 anys. La policia no descarta que es puguin detenir més persones, a més dels tres lladres arrestats a principi de setembre. De totes maneres, els tres detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs, tot i que es va poder acreditar la seva participació en quinze robatoris i durant els escorcolls a casa seva es va trobar peces de roba que també els vinculen amb els assalts, com gorres, samarretes, pantalons i sabates. També es van recuperar dos vehicles d’alta gamma i un camió d’alt tonatge, que havia estat sostret, material per fer els butrons i mapes de com preparaven els assalts.