Verda, groga o vermella. Els tres tipus de banderes que pots veure a les platges i que revelen molta més informació de la que crèiem saber. Des que érem petits se'ns ha ensenyat que la bandera verda significa que ens podem banyar sense cap perill perquè les condicions del mar són òptimes. També que la groga permet el bany amb precaució per l'existència d'algun perill i que la roja ho prohibeix perquè existeix un risc alt per a la salut i la integritat del banyista a conseqüència de les condicions adversitats del mar o la presència d'un animal perillós. Doncs bé, la Guàrdia Civil ha revelat el significat que molts de nosaltres desconeixem sobre una d'aquestes banderes: la groga.

El significat més desconegut de la bandera groga

Els agents de la policia han explicat a les seves xarxes socials un altre significat de la bandera groga. A part de permetre'ns un capbussó, encara que amb precaució, aquesta bandera prohibeix el bany on el banyista no toqui el fons amb el cap a fora. Cal recordar que els socorristes, juntament amb el responsable de la seguretat de la platja, determinen que cal establir la bandera groga sempre que detectin algun tipus de perill que pugui dificultar el bany. Entre tots els possibles perills que estableix la bandera groga es troben les onades massa altes, qualsevol mena de corrent o contaminació d'una àrea en concret de la platja. També la presència de certs animals i, fins i tot, elements flotants que puguin complicar el bany. Per tant, i en cas que siguis dels que decideixen posar-se a l'aigua amb bandera groga, és aconsellable que no te'n vagis massa lluny de la riba de la platja per evitar qualsevol complicació que pugui sorgir-te al mar. Procura tocar dempeus en tot moment i mantenir sempre el cap fora de l'aigua.

bandera
Publicació de la Guàrdia Civil que explica el significat de la bandera groga I Twitter

Diferenciar entre bons i mals nedadors

Fa ja diversos anys, concretament el 2017, que el responsable de la Unitat d'Emergències de Creu Roja a Santa Cruz de Tenerife, Miguel Ángel Sánchez Arrocha, anava encara més enllà i recomanava, en declaracions a Verne, la necessitat d'establir una distinció entre bons i no tan bons nedadors perquè puguin banyar-se sense perill en aquest tipus de situacions: "Si s'és bon nedador, l'aigua no ha de cobrir per sobre del coll. Però qui no s'espavili bé a l'aigua hauria de rebaixar aquesta marca a la cintura". Per tant, i en cas que no puguis lluitar contra el corrent o possibles escenaris adversos recollits per la bandera groga, serà millor que et posis únicament fins a la cintura.

Més banderes de diferents colors: Què signifiquen?

Més enllà dels tres colors habituals que podem trobar a les banderes de la platja, hi ha altres colors no tan coneguts, però que també ens adverteixen de possibles escenaris. Un exemple és la bandera blava. Aquesta premia a les platges i ports que compleixen les condicions ambientals i instal·lacions per a un bany òptim. Però encara n'hi ha més. En cas que et trobis un senyal de color violeta a la platja t'estaran advertint sobre vida marina perillosa. Tanmateix, els socorristes també poden recórrer a altres de més conegudes, com la groga o la roja, per advertir de l'observació d'aquest tipus d'animals.