La platja és un dels millors llocs on anar, especialment durant l'estiu, ja que pots relaxar-te durant hores sota el sol, refrescar-te al mar, gaudir de divertides activitats com ara el busseig, o menjar algun àpat típic de la costa en una guingueta propera. No obstant això, els lladres saben que quan la gent va a la platja acostuma a abaixar la guàrdia i perdre de vista les seves pertinences, motiu pel qual estan molt atents per tal de poder tornar a casa amb un bon botí, que normalment està format per la cartera, el mòbil, algunes joies... qualsevol cosa que la víctima s'hagi endut a la platja. Recollim una sèrie de consells i recomanacions dels cossos policials catalans per tal de prevenir els robatoris a les platges

Consells i recomanacions per evitar ser víctima d'un robatori a la platja

A la platja, és molt fàcil ser víctima d'un robatori: només fa falta que la persona es distregui un moment, o s'allunyi un pèl massa de les seves pertinences, perquè un lladre s'apropi i les furti, per fugir després a tota velocitat. De fet, això mateix va succeir escassos dies enrere a la platja de Sant Martí, a Barcelona, quedant registrat en un vídeo que ràpidament va fer-se viral: un home va deixar la seva bossa, es va allunyar pocs metres durant uns instants i un altre home les hi va sostreure, marxant del lloc dels fets ràpidament. Aquest mateix modus operandi fa que, cada any, les denúncies per furts durant l'estiu es disparin. 

1. Endur-se només els objectes imprescindibles

És un dels errors més comuns a l'hora d'anar a la platja: carregar la bossa amb un munt d'objectes que, realment, no es faran servir. Els cossos policials recomanen, en la mesura del possible, portar només aquells objectes imprescindibles, i en la quantitat justa i necessària, com és el cas dels diners. Aquest consell és aplicable principalment a les persones que tenen a prop la platja, sigui perquè van de vacances a localitats costaneres, o perquè hi viuen tot l'any. En el cas de fer una excursió d'un dia, és recomanable deixar els objectes de més valor dins el cotxe, ben amagats, o trobar altres mètodes de vigilància. 

2. Portar fundes o recipients hermètics i resistents a l'aigua

Un altre consell que donen els cossos policials és el d'anar a la platja amb una funda, un recipient o una bossa hermètica i, sobretot, resistent a l'aigua. D'aquesta manera, les persones poden banyar-se i portar a sobre, de manera segura, el telèfon mòbil o les claus del cotxe o de casa sense haver de patir per si les roben. 

3. Caixes camuflades com a objectes quotidians

Un altre truc per enganyar els lladres i gaudir de la platja amb tranquil·litat és el d'adquirir una caixa que tingui l'aparença d'un objecte quotidià, com ara una crema de sol. Així, es poden dipositar els objectes imprescindibles dins i no patir perquè quedin a la vista. També existeixen les tovalloles que tenen una butxaca secreta, on guardar petits objectes. Així i tot, és important que ningú vegi com es manipula la capsa. 

4. Configurar una alarma al mòbil que soni en detectar moviment

Un últim consell és el de configurar una alarma al mòbil que soni en detectar moviment. Tot i que no és una opció que estigui inclosa en la gran majoria de telèfons, els Android tenen diverses aplicacions disponibles que alerten en detectar moviment. D'aquesta manera, el mòbil alertarà que l'estan robant. 

Aquestes recomanacions poden ser molt útils per prevenir robatoris a la platja, però no són infal·libles. El més rellevant és dur el mínim d'objectes de valor possible i, sobretot, no deixar-los a la vista ni allunyar-se de la tovallola fins al punt que no se la pot veure. En cas de patir un robatori, s'han de denunciar els fets a la comissaria més propera.