Nova alerta per una estafa a través d’internet. Aquest tipus de delinqüència va en augment i cada vegada són més les víctimes dels ciberdelinqüents a través d’SMS, de correu electrònic o de trucada telefònica. Els estafadors se solen fer passar per empreses públiques, entitats bancàries o, fins i tot, per funcionaris d’un ajuntament. També poden simular ser un familiar proper que està en problemes. A més, aquests fraus estan cada vegada més treballats perquè siguin creïbles i són difícils de detectar.

Es fan passar per la Seguretat Social per introduir un programari maliciós als dispositius

En aquest context, els Mossos d’Esquadra han donat l’avís d’un nou frau a través de correu electrònic en què els estafadors es fan passar per la Seguretat Social. Utilitzen el mètode ‘phishing’, una tècnica per aconseguir informació privada dels usuaris com contrasenyes i dades personals de forma fraudulenta. En aquest cas, utilitzen com esquer un impagament de l’agència tributària.

estafa seguretat social
Imatge del correu electrònic que envien els estafadors fent-se passar per la Seguretat Social / Foto: Mossos d'Esquadra

En el correu electrònic, es demana clicar en un enllaç per descarregar un informe generat pel SII. En realitat, però, es tracta d’un enllaç que redirigeix a una pàgina web on es descarregarà un programari maliciós que infectarà el nostre dispositiu i que permetrà als delinqüents accedir a tot allò que tenim guardat al nostre telèfon mòbil o al nostre ordinador. Això vol dir, que podrien accedir a documents i fotografies personals o les contrasenyes que tenim registrades a internet, com les que es fan servir per entrar al banc o a les xarxes socials.

Des dels Mossos recomanen parar atenció a l’adreça de correu del remitent per detectar si és fals. L’Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI) explica que el millor que es pot fer en rebre’l és marcar-lo com correu brossa i eliminar-lo. En el cas d’haver obert el correu i descarregat l’arxiu, l’ordinador ja ha estat infectat pels estafadors. En aquest cas, el que s’ha de fer és eliminar l’arxiu immediatament.