Els malfactors cada dia s’empesquen una nova estratègia per intentar captar víctimes de les seves estafes digitals. Els avisos dels Mossos i dels especialistes eviten algunes estafes, però el canviant format de les malignes ofertes que arriben per SMS poden fer picar a despistats. La nova estafa que han rebut diverses persones és un missatge de mòbil que es fa passar per un fill que té el terminal mòbil espatllat, i que facilita un nou contacte, fent d’esquer per enganxar a la persona que rep el missatge en una més que possible estafa.
“Hola Mama, este es mi numero temporal”. Això és l’inici del missatge que es rep, des d’un telèfon espanyol (comença amb +34). “Mi telefono esta roto. No puedo llamar”, segueix. “Puedes enviarme un whatsapp mensaje a traves de whatsapp?”. Si no se sap que és una estafa, davant del missatge d’un fill, quina mare deixaria de contestar. Aquest és l’objectiu dels ciberlladres, que saben que tocant la fibra, en un moment ràpid, i on molts cops s’evita comprovar si realment no contesta el fill pel número habitual de WhatsApp.
Aquest link maligne obriria una pàgina que, segons el tipus d’estafa, podria arribar a contaminar el mòbil o demanar algunes dades crítiques que podrien servir als estafadors per entrar als comptes bancaris de les víctimes i fer net dels estalvis. Els Mossos d’Esquadra no estalvien temps i recursos en informar d’aquest tipus d’estafes, que cada cop són més habituals i amb tècniques diferents. A Catalunya la majoria de denúncies per estafes són d’aquest tipus, si bé els Mossos també saben perfectament que existeix una important xifra negra de casos que no s’arriben a denunciar pel fet que queden en temptativa o que la víctima no és conscient que ha estat estafat.
En aquest cas, o en altres missatges, on es poden fer passar per familiars en situacions compromeses, o en casos on es fan passar per entitats bancàries o empreses de missatgeria, la policia recomana sempre verificar si s’està esperant algun tipus de missatge d’aquestes empreses o si realment no es pot contactar amb el familiar.
Consells per evitar ser víctima del smishing
Aquesta tècnica, coneguda en l’argot policial com smishing, pot arribar a infectar el terminal mòbil en el cas d’haver clicat en algun dels enllaços que posen com esquer els lladres. Per tal de confirmar que no heu estat infectats la policia recomana canviar les contrasenyes de les aplicacions crítiques vinculades, contactar amb l’operador per restringir els enviaments d’SMS -que poden tenir un cost elevat- i eliminar totes les aplicacions que no recordis haver instal·lat tu.
Per acabar, també es recomana bloquejar el número des del qual s’ha enviat aquest missatge esquer. Els Mossos també recomanen denunciar-ho a la comissaria, si bé, saben perfectament que molta gent no ho fa per la càrrega de feina que comporta, pel baix o nul nivell de resolució. Un fet, evidentment, que també aprofiten els ciberestafadors.