El barri de Pedralbes es caracteriza per ser un barri residencial, on la pau i la tranquil·litat regnen als carrers. Tanmateix, la realitat és una altra de ben diferent. Quan la ciutat de Barcelona cau en un profund son, la comunitat de Pedralbes s'uneix per provar de defensar-se davant dels assalts i posar en marxa un pla de seguretat: reorganitzar-se per frenar els robatoris a les seves cases. No és la primera vegada que els veïns són víctimes d'assalts. Tal com explica La Vanguardia, fa mesos que els veïns es queixen entorn de la inseguretat creixent a la zona alta de la capital catalana. Han recorregut a l'ajuda de les administracions, però no els atenen com deurien.

Davant de l'augment de robatoris en cases i pàrquings, els veïns opten per posar sistemes de seguretat a les seves cases, tant en exteriors com en interiors. "A les nits vaig a buscar la meva dona, per si es troba amb aquests energúmens," diu un veí del carrer González Tablas. Una altra preocupació afegida és quan se'n van de vacances, moment clau per als lladres. El veí detalla al diari que no fa molt que tornaven de passar un cap de setmana fora quan es van trobar la seva casa oberta i amb olor de cremat. "Van provar d'obrir la caixa forta, però no van poder", sentencia el veí.

Organització veïnal

Davant aquestes situacions d'horror, un no està segur a casa. Els veïns asseguren que senten molta por perquè els lladres aprofiten qualsevol cosa per poder accedir dins, com els jardins, les parts del darrere o les finestres. És per això, segons afirma una altra veïna al diari, que és essencial abaixar les persianes, sobretot quan acaba el dia i els carrers es fan cada vegada més foscos.

Per aquesta raó, la comunitat de veïns de Pedralbes ha fet "pinya", per poder protegir-se davant de situacions de perill. Els veïns critiquen que l'administració no els fa cas per la seva classe social. S'ha de recordar que el barri de Pedralbes és un dels barris amb més poder adquisitiu. Tot i això, no és motiu per no escoltar els seus veïns. "Com som un barri acomodat hem de pagar-nos la seguretat, no?", retreu un veí.

Mentre que a Pedralbes creix el nombre de robatoris en habitatges, els Mossos d'Esquadra del districte de Les Corts afirmen que les dades amb referència a aquest tipus de delictes han millorat respecte a 2019. "De fet, el de Les Corts és el districte de tot Barcelona amb menys robatoris en habitatges. El problema és que aquest tipus de delictes genera un gran sentiment d'inseguretat ciutadana, i també que la pandèmia va fer que uns quants mesos fossin més tranquils", asseguren. De manera que fa un parell de setmanes, les policies de l'Ajuntament i la Generalitat van instal·lar dos punts control a fi de combatre aquest sentiment d'inseguretat.

Creixen les queixes veïnals

La problemàtica amb la inseguretat i els robatoris no són una novetat a Barcelona. Fa mesos que els veïns es queixen entorn de la seguretat ciutadana. I no només a Pedralbes o Les Corts, sinó també en altres barris residencials com Sarrià-Sant Gervasi i les Tres Torres. Tanmateix, l'administració fa cas omís a les peticions dels veïns i fins i tot descarta que s'estigui donant un augment dels delictes en aquests barris.

Davant de la negativa d'actuació per part de les administracions públiques, els representants d'una vintena de comunitats que conformen Pedralbes proven d'organitzar-se i coordinar-se per traçar un pla de seguretat privat i contractar vigilants que patrullin els seus carrers amb gossos. "Pel que sembla som un caramel per als lladres. La Diagonal i les rondes són una sortida molt còmoda i ràpida per a aquest tipus de delinqüents", assegura un veí al diari català. A més, en ser barris no cèntrics, els seus carrers són poc transitats i alguns trams estan molt poc il·luminats.

Salvatge assalt a una dona de 82 anys

Segurament recordem un dels robatoris amb més repercussió al barri de Sarrià - Sant Gervasi. A començaments d'any, dos lladres van assaltar una dona de 82 anys que accedia a casa seva i la van agredir fins que li van poder robar un rellotge d'alta gamma. En les imatges de les càmeres de seguretat a les quals va tenir accés ElCaso.cat es podia veure com dos homes s'apropaven a la dona quan aquesta estava entrant en el pàrquing de casa seva. Va ser llavors quan van aprofitar que baixava del vehicle per assaltar-la i després de forcejar amb ella.

Aquests tipus de delictes són molt freqüents en aquestes zones, per la qual cosa la comunitat veïnal no es creu res del que diu l'administració entorn de la xifra de robatoris en cases i, de fet, calculen que l'últim any es van produir 46 robatoris en pisos.