S'han acabat convertint en llegendes de la delinqüència. Entren als restaurants, mengen i, a l'hora de marxar, se'n van sense pagar. Ho fan amb qualsevol excusa: simulant infarts i desmais, provocant baralles o, fins i tot, esperant a la policia per ser detinguts. Alguns ja són famosos i els restauradors, només veure'ls entrar per la porta, ja es temen el pitjor. Un d'ells, Aidas J., conegut popularment com el gastrojeta, va tornar a ser detingut aquest dimecres a Alacant.

Aquest home, de 50 anys i originari de Lituània, ha estat detingut més de 20 vegades durant l'últim any per marxar sense pagar dels establiments. Normalment, ho fa fingint un atac de cor i negant-se a pagar el compte quan arriben els serveis d'emergències. El jutge, finalment, ha decidit que ingressi a presó provisional per acumulació de delictes lleus d'estafa. Quan el magistrat li ha preguntat si l'havien detingut alguna vegada pel mateix, el gastrojeta només ha somrigut.

El rei del simpa, més de 60 detencions per no pagar

A Saragossa, els restauradors també temen cada vegada que veuen a Antonio Grimal entrar per la porta. Conegut com el rei del simpa, aquest home de 48 anys nascut a Barcelona compta amb més de 60 detencions en els últims sis anys. El seu modus operandi no és gens dissimulat. Quan li porten el compte, diu que no vol pagar. Si el cambrer li diu que el denunciarà, es queda esperant l'arribada de la Policia.

El seu cas es va fer tant famós que es va arribar a obrir un compte d'Instagram. El juliol de 2022, el van arribar a detenir sis dels set dies de la setmana. Passava la nit als calabossos de la comissaria, el jutge el deixava en llibertat al matí i al migdia tornava a actuar. En ser delictes lleus d'estafa no podien enviar-lo a presó. Hi va acabar entrant, però, per no pagar les desenes de multes que li posaven.

Simpas també en batejos i hotels

El gastrojeta i el rei del simpa no són els únics. A Valladolid, un home va marxar d'una vintena d'establiments sense pagar el menjar. A Ponferradina, un grup es va negar a pagar un compte de 10.000 euros perquè no els havia agradat el menjar. També hi ha simpas en grans celebracions. En un bateig a Saragossa van protagonitzar una baralla per no pagar 3.000 euros i en un altre convit similar a Lleó van aprofitar la conga per sortir dissimuladament i no pagar els 2.000 euros que quedaven pendents. Fins i tot, hi ha simpas més enllà dels restaurants. Un home de nacionalitat suïssa va passar l'estiu a Palma de Mallorca allotjant-se en diversos hotels sense pagar i quedant a deure més de 5.000 euros.