El “rei del simpa”. Així és com es coneix a Antonio Miguel Grimal Marcol, un home de 47 anys que s’ha fet famós a Saragossa per marxar dels restaurants sense pagar ni un euro de la factura. A més, no és que ho faci marxant dissimuladament, sinó que quan li porten el compte li diu al cambrer que es nega a pagar. Si el treballador del restaurant li diu que el denunciarà, l’home es queda esperant que la policia el vingui a detenir sense oposar-s’hi. Així acumula ja més de 60 detencions en els últims sis anys.

L’home menja tot el que vol al restaurant i després es nega a pagar

El seu modus operandi és sempre el mateix. Arriba al restaurant, s’asseu, demana tot el que vol per menjar i beure i, quan ja està tip, demana el compte. Aleshores, quan el cambrer li porta, ell es nega a pagar i, si l’amenacen de trucar a la policia, l’home els diu que ho facin. De fet, alguna vegada ha arribat a demanar una altra cervesa mentre esperava que arribessin els policies, apunta una de les seves víctimes.

La Policia Local de Saragossa el coneix molt bé. En els últims sis anys l’han detingut fins a 60 vegades. En tots els casos, ja fossin comptes sense pagar de 10 o 150 euros, eren considerats com a delictes lleus i, segons una sentència del Tribunal Constitucional, en aquest tipus de delictes no es pot aplicar l’agreujant de reincidència. Per això, la gran majoria de vegades, després de ser detingut és deixat en llibertat i segueix fent el mateix. Com a molt li imposen una multa no gaire elevada o una ordre d’allunyament del restaurant en qüestió.

El passat mes de juliol, el “rei del simpa” va viure la seva setmana més agitada. En només set dies va ser detingut fins a sis vegades. Sempre igual. Es negava a pagar quan li portaven el compte, una patrulla de policies se l’emportava detingut, passava a disposició judicial i el jutge el deixava en llibertat. Un cop sortia del jutjat, se n’anava a un altre restaurant i altra vegada el mateix. Fins que el jutge es va cansar i va decidir enviar-lo a presó durant 15 dies. Des d’aleshores no s’ha tingut cap notícia seva i sembla que ha decidit aturar durant un temps la seva activitat com a “rei del simpa”.