Quatre nois, tres d'uns 16 anys i un altre de menys de 14, van abusar d'una nena de 13 anys a Salou l'octubre passat. Aquesta nova investigació per una presumpta agressió sexual entre menors d'edat a Catalunya arriba pocs dies després de les del Vendrell, Badalona o Esparreguera, on van produir-se actes similars. Els fets haurien tingut lloc a finals del 2022 a casa d'un dels joves, quan els atacants van aprofitar que estaven sols amb la víctima i li van fer tocaments i, segons ha avançat el Diari de Tarragona, alguna pràctica de caire sexual. Però ella no va dir res en tot aquest temps, fins que la van començar a amenaçar per les xarxes socials. 

La nena no va denunciar els fets i, a més, els pares no n'haurien tingut coneixement fins que els sospitosos van publicar amenaces contra ella a les xarxes socials. Va ser llavors quan van denunciar els atacs virtuals davant dels Mossos d'Esquadra, que van obrir una investigació. Això va portar a tenir indicis d'una suposada agressió i tres dels sospitosos, d'uns 16 anys, van quedar detinguts aquest dimarts. No obstant això, el quart no va poder ser arrestat atès que té menys de 14 anys i, per tant, és inimputable, segons recull la Llei del menor.

Tres detinguts i un inimputable

En qualsevol cas, els detinguts van passar a disposició judicial. Dos dels nois han ingressat aquest dimecres en un centre de menors en règim tancat per sis mesos, i un altre està en llibertat vigilada i no podrà apropar-se a menys de 100 metres de la víctima, i també té prohibit comunicar-se amb ella. El quart, com, que té menys de 14 anys, segueix en llibertat i és inimputable.

Però hi ha més: un dels menors privats de llibertat està en situació de risc, tant per tornar a delinquir com per fugir de la justícia. Segons el mitjà citat, l'equip tècnic que porta el cas assegura que no respecta cap mena de normativa ni autoritat, ni tan sols la dels seus pares. A més té baixa empatia i deu expedients de la Fiscalia de Menors —per la qual cosa ja se li havia imposat la llibertat vigilada prèviament— per robatoris amb força, amb violència o intimidació, furts i sostracció de vehicles. Respecte al segon empresonat per un màxim de mig any, té quatre expedients anteriors per robatoris i furts i ha estat expulsat diversos cops del centre escolar.

Segons ha pogut saber ElCaso.cat, la nena és de nacionalitat britànica i els quatre agressors, de nacionalitat espanyola, marroquina i pakistanesa. Un dels detinguts era la parella de la noia en el moment dels fets, segons ha pogut saber aquest mitjà de fonts de la investigació, que està en mans de la Unitat d'Investigació de la comissaria de Tarragona. Les detencions es van produir aquest 14 de març. En seu policial, els arrestats no van declarar. El que sí que ha pogut saber la policia és que el dia dels fets, i després dels fets, que en un primer moment van ser consentits, la noia i els quatre implicats van sortir junts de festa.

Els investigadors ho treballen amb la Fiscalia de Menors com un delicte d'agressió sexual, però no ho tracten com una violació en grup ni com es coneix habitualment, dissortadament, com una "manada". La investigació segueix oberta. La petició feta per la Fiscalia per ingressar en règim tancat dos dels detinguts és, sobretot, pels antecedents policials que tenen per robatoris i furts.

Agressions entre menors a Catalunya els darrers mesos

Aquestes últimes setmanes, els atacs sexuals a menors d'edat a Catalunya han arribat amb molta intensitat. Tant és així que l'agressió sexual investigada a Salou a una nenza de 13 anys ja és la quarta de què es té constància. La nena d'11 anys violada en un lavabo del Centre Comercial Màgic de Badalona va perpetrar-se entre un grup de sis joves i a punta de ganivet el novembre passat.

Poc després va tenir-se coneixement dels cinc menors implicats en l'abús de dos nois al pati de l'escola del Vendrell, als quals van fer una penetració amb els dits per sobre del pantaló i els van agafar pels testicles. Finalment, aquest dimecres s'ha sabut que un jove de 15 anys va ser detingut el 8 de març per atacar una menor d'edat a Esparreguera, aprofitant que estaven sols a casa seva, i hauria tingut relacions sexuals amb ella sense protecció.