S'està posant de moda una nova modalitat d'estafa que consisteix en la suplantació d'un alt directiu de proveïdors d'una empresa. Els estafadors ho tenen tot completament organitzat, son molt convincents, tenen documentació falsa molt ben feta. Si aconsegueixen el seu objectiu, et poden robar una gran quantitat de diners. Per aquest motiu, els Mossos d'Esquadra han explicat detalladament en què consisteix l'estafa i com detectar-la.

"Torna l'estafa del fals proveïdor, suplanten una empresa a la qual feu comandes habitualment i et demanen que els paguis l'última compra o un impagament. Si tens dubtes, verifica-ho", expliquen en una publicació de Twitter.

Així és el modus operandi de l'estafa empresarial

El modus operandi dels estafadors acostuma a ser sempre el mateix. Truquen a la persona que s'encarrega de l'administració o la comptabilitat fent-se passar pel director general o un alt càrrec de la mateixa empresa.

A partir d'aquest punt, li comença a explicar que té un gran problema econòmic i fiscal que no es pot fer públic i li demana màxima confidencialitat. Aquests estafadors son molt convincents i s'inventen una situació fictícia per tal que la persona afectada pensi que el problema econòmic és real i que ha d'ajudar al suposat responsable de l'empresa o al gerent.

Falses factures i un fals advocat molt convincent

Per fer-ho encara més creïble, els envien factures falses i, a la trucada, també s'hi posa un fals advocat. De fet, és aquest fals advocat qui acaba agafant les rendes de l'estafa i explica detalladament com ha d'actuar la víctima.

Aquesta persona és l'encarregada d'insistir a dir-li a la víctima que el problema és molt greu i que ha de ser extremadament discret, que només contacti amb ell i que no truqui a cap altra oficina, ja que sinó, el CEO de la seva empresa estaria en una situació molt compromesa.

Transferència bancària d'entre 100.000 i 300.000 euros

Quan ja s'ha guanyat la confiança de la víctima, comença la part econòmica i demana que faci una transferència bancària d'entre 100.000 i 300.000 euros a un compte de l'estranger, normalment al Regne Unit, a la Xina, o a Israel, entre d'altres.

Quan els estafadors aconsegueixen el seu objectiu, bloquegen el contacte de la víctima. Quan treuen els diners, cancel·len els seus comptes bancaris i, per tant, és molt complicat recuperar els diners.

Com detectar aquesta estafa

Els Mossos d'Esquadra recomanen als treballadors que, per evitar aquest tipus de fraus, si reben una trucada o un correu sospitós, que comprovin d'on ve i si coincideix amb el responsable o proveïdor corresponent.