La jugadora estrella del bàsquet nord-americà i campiona olímpica Brittney Griner, de 31 anys, ha estat detinguda a Rússia, acusada d'entrar al país amb drogues. Fa setmanes que l'esportista, que juga a l'equip Phoenix Mercury, està retinguda al país, on també juga en temporada baixa per a l'equip rus UMMC Ekaterinburg, propietat d'un empresari proper al president rus Vladímir Putin, que fa més d'una setmana va iniciar la invasió d'Ucraïna.

Detinguda l'estrella del bàsquet Brittney Griner a Rússia

Així informava dissabte el Servei Federal de Duanes de Rússia, encara que sense determinar la identitat de l'esportista arrestada. Va ser després l'agència estatal de notícies russa TASS qui va informar que era Griner, fet que va confirmar la seva dona i el seu representant, que han detallat que hi ha càrrecs legals contra ella. Se l'acusa d'entrar a Rússia amb droga i s'ha pogut saber, encara que sense una data concreta, que la detenció va tenir lloc al febrer.

Brittney Griner bàsquet / Europa Press

Aquest cap de setmana s'ha conegut la detenció de la jugadora olímpica de bàsquet / Europa Press

Segons recull El País, tot va succeir quan l'estrella, de 31 anys, va aterrar a l'aeroport de Sheremetyevo, proper a Moscou, i els agents de duanes van revisar el seu equipatge de mà, on presumptament van trobar "material per vapejar i un líquid amb una olor particular. Un expert va determinar que era oli de cànnabis, considerat com a substància estupefaent," en paraules de l'agència TASS. Viatjava al país per unir-se a l'equip UMMC Ekaterinburg, propietat de l'oligarca i amic de Putin Iskander Makhmudov, en el qual juga des de 2015 durant la temporada baixa de la lliga als Estats Units.

El motiu del seu arrest: possessió de drogues descobertes a l'aeroport

Per la seva part, el país d'origen de l'esportista, dues vegades campiona olímpica, des de la secretaria d'Estat i a través d'Anthony Blinken, el secretari, admetia diumenge que una persona nord-americana estava detinguda a Rússia, encara que tampoc no revelava la identitat de la persona. Missatges a les xarxes socials per part de l'esposa de Brittney, Cherelle Griner, han confirmat els fets i han volgut agrair la preocupació dels admiradors per l'estat de la jugadora.

Brittney Griner bàsquet / Europa Press

Brittney Griner juga a l'equip Phoenix Mercury / Europa Press

Aquest mateix dilluns tornava a fer una aparició a Instagram amb una foto en grup on lamentava l'absència de la seva parella: "El meu cor, els nostres cors, bateguen accelerats cada dia que passa. No hi ha paraules per expressar aquest dolor. Em fa mal, ens fa mal. Estem esperant el dia en què puguem estar juntes en família". També demanava i agraïa la privacitat sobre el problema que els afecta i que estan provant de resoldre per la via legal.

Tràmits legals per treure la jugadora olímpica del país

D'altra banda, l'agent de Griner, Lindsay Kagawa Cola, detallava que no es poden donar els detalls legals del cas, encara que revelava: "Podem confirmar que mentre estem treballant per portar-la a casa, la seva salut física i mental és la nostra principal preocupació". A més, la setmana passada, el Departament d'Estat recomanava que els ciutadans nord-americans sortissin "immediatament" de Rússia després de la tensió que ha desembocat en la invasió d'Ucraïna.

Vladímir Putin i Alina Kabaeva / Arxiu|Arxivament

Aquesta setmana es revelava el possible amagatall d'Alina Kabaeva, parella de Putin / Arxiu

De fet, la notícia ha arribat en plena guerra entre Rússia i Ucraïna, que ha desencadenat múltiples sancions contra el president Vladímir Putin, que manté la seva vida personal blindada, encara que ja s'ha revelat qui és qui en la seva família, així com l'amagatall de la seva parella actual, Alina Kabaeva. En el bàndol contrari, Volodímir Zelenski, president d'Ucraïna, es manté ferm i segueix a Kyiv, des d'on compareix periòdicament i ha explicat la situació de la seva família.