Més d'una setmana després de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, el president Volodímir Zelenski roman al país com a exemple de patriota, mentre intenta negociar el final de la guerra, de moment, sense èxit. El president ucraïnès està en el punt de mira de Vladímir Putin, que el definia com el seu objectiu principal, a més d'amenaçar la seva família, que s'ha convertit en el segon objectiu. Una de les incògnites més grans és on és la família i qui és Olena Zelenska, la seva dona. Arran d'això, també s'han descobert alguns dels secrets de la parella.

Qui és Olena Zelenska, primera dama d'Ucraïna?

La primera dama ucraïnesa, amagada amb els seus fills en un búnquer secret, ha estat una pionera en qüestions socials al país, però poc se sap de la seva vida i la seva relació amb Zelenski. Qui és Olena Zelenska? Als seus 44 anys ha promogut diverses iniciatives des de la presidència, sent una de les primeres a posar sobre la taula les qüestions de violència de gènere, així com la reforma de la nutrició escolar i la revalorització de l'ucraïnès com a llengua.

Volodímir Zelenski i la seva dona Olena Zelenska al costat de|juntament amb Macron i la seva dona / Europa Press

La parella va sortir durant vuit anys abans de casar-se i tenir fills / Europa Press

Nascuda a la ciutat de Krivói Rog el 1978 sota el cognom Kiyashko, va estudiar arquitectura a la Facultat d'Enginyeria Civil de la Universitat Nacional de Krivói Rog, encara que va acabar canviant els plànols per guions, convertint-se en escriptora. Malgrat no saber-lo, Olena i Volodímir havien anat junts a l'escola, però no va anar fins a la universitat quan van començar a sortir durant vuit anys, abans de casar-se el setembre de 2003.

Escriptora de guions i pionera en drets de la dona

Del seu matrimoni han nascut dos fills, Aleksandra, de 17 anys, i Kiril, de nou, amb els quals Olena s'ha amagat davant dels bombardejos que assetgen el seu país per part de les tropes russes enviades per Vladímir Putin. Malgrat les seves iniciatives trencadores i ser considerada com una de les cent persones més influents del país -en posició 30- segons la revista Focus, Zelenska confessava en una entrevista l'edició ucraïnesa de Vogue el 2019 que prefereix estar en segon pla.

"Prefereixo quedar-me darrere de l'escenari", admetia. "El meu marit sempre està en primer pla, mentre que jo em sento més còmoda a l'ombra. No soc l'ànima de la festa, no m'agrada explicar acudits. Aquest no és el meu caràcter. Però vaig trobar el benefici de la publicitat, l'oportunitat d'atreure l'atenció de la gent sobre temes socials importants. Alhora, això no concerneix els meus fills: no he publicat les seves fotos a les xarxes socials abans, i ara tampoc no ho faré", sentenciava, decidida.

El secret que Zelenski no li va explicar a la seva dona

A més, en la mateixa entrevista revelava que va saber que el seu marit es presentaria com a president per les xarxes socials i no per ell. Davant del secretisme de Zelenski, Olena el va preguntar, i la seva resposta va ser digna de recordar: "Se m'havia oblidat". I confessava que aquest secret "no estava molt en els seus plans. Em vaig adonar de com canviaria tot i de les dificultats a què hauríem d'enfrontar-nos", encara que en aquell moment no era conscient del que acabaria passant.

Volodímir Zelenski i la seva dona Olena Zelenska / Europa Press

Volodímir Zelenski i la seva dona Olena Zelenska en les eleccions que va guanyar sense esperar-se / Europa Press

La invasió d'ucraïnesa per part de Rússia ha provocat ja milers de morts i milions de refugiats i desplaçats fugen del país. A més, s'han llançat incògnites a l'aire com on es troba la família de Vladímir Putin o com detectar els infiltrats russos a Ucraïna, així com han saltat polèmiques per la reacció d'alguns famosos a la guerra, com l'influencer Kylie Jenner, que va causar indignació i iniciatives com la de l'empresari que pagarà un milió de dòlars a qui capturi el president rus.