El president rus Vladímir Putin fa una setmana que va ordenar la invasió armada d'Ucraïna, bombardejant les principals ciutats amb centenars de morts i provocant desplaçaments de població a la recerca de refugi que ja ascendeixen als dos milions entre dins i fora del país. A més, Putin és una figura ambigua que mai no s'ha mostrat en la seva faceta més humana, encara que realment té família, i nombrosa. Ara, en ple conflicte, tothom vol saber on s'amaguen. Això és el poc que se sap.

Qui és qui en la família de Vladímir Putin

En primer lloc, Vladímir Putin es va casar el 1983, quan encara era una agent rasa de la intel·ligència russa, el KGB, amb Lyudmila Shkrébneva, una lingüista especialitzada en llengua espanyola de qui es va saber bé poc en els trenta anys de matrimoni. Sempre lluny del focus mediàtic, es limitava a fer acte de presència com a primera dama amb tasques culturals i benèfiques. Això sí, quan es van divorciar el 2013, es va anunciar públicament en televisió per part dels dos, assegurant un mutu acord.

Lyudmila va ser dona de Putin durant trenta anys / Wikimedia

Lyudmila va ser dona de Putin durant trenta anys / Wikimedia

De Lyudmila s'ha sabut, o dit, com tot el que envolta la família, que no sol confirmar ni desmentir, que va refer la seva vida el 2016 amb Artur Ocheretni, un empresari vint anys més jove que ella, amb qui viu a Kaliningrad, al nord-est. Durant el seu matrimoni amb Vladímir Putin, van tenir dues filles que per seguretat mai no han portat el cognom del pare i utilitzen identitats secretes, encara que s'ha revelat en diverses ocasions qui són.

Maria és la primera filla de Putin i utilitza el cognom Vorontsova / Arxiu|Arxivament

Maria és la primera filla de Putin i utilitza el cognom Vorontsova / Arxiu

La més gran, Maria, va néixer a Leningrad -actual Sant Petersburg- el 1985, i fa servir el cognom Vorontsova i es va graduar en medicina per la Universitat de Moscou. Ara està especialitzada en endocrinologia i ha participat en multitud d'estudis sanitaris d'investigació per a la mateixa universitat.

Està casada i viu a Moscou amb l'empresari neerlandès Jorrit Faasen, que va treballar per a Gazprom, l'empresa més potent de gas a Rússia. La parella va estar vivint a la ciutat de Voorschoten, Països Baixos fins a 2013, quan els residents van exigir la seva expulsió arran de l'incident de Malaysian Airlines, avió enderrocat per rebels prorussos a Ucraïna. Tenen un fill, però se sap que Putin té dos nets, encara que no se sap de quina de les seves filles.

Les seves poderoses filles i la seva presumpta parella, Alina Kabáyeva

Perquè tan sols un any després arribava Yekaterina, que ha adoptat el cognom de la seva àvia Tíjonova i que va néixer a Dresden, Alemanya, quan Putin va estar destinat allà pel KGB. És ballarina acrobàtica i executiva, directora de dues iniciatives a la Universitat Estatal de Moscou: la Fundació Nacional de Desenvolupament Intel·lectual (NIDF) i el Centre Nacional de la Reserva Intel·lectual (NIRC).

Yekaterina va néixer un any més tard i utilitza de cognom Tíjonova / Arxiu|Arxivament

Yekaterina va néixer un any més tard i utilitza de cognom Tíjonova / Arxiu

Va estar casada entre 2013 i 2018 amb el multimilionari fill del copropietari del Rossiya Bank, Kiril Shamálov i se sospita que segueix a la capital russa. S'estima que la parella va arribar a tenir actius per valor del voltant de 2.000 milions de dòlars.

Quant a la seva vida amorosa, sempre s'ha vinculat a Putin amb l'exgimnasta Alina Kabáyeva, que seguiria al costat d'ell a Rússia, encara que ell mai no ha confirmat la relació. Molts mitjans asseguren que han tingut un fill -o bessons- en comú, per la qual cosa podria ser que de dues filles passés a quatre. Kabáyeva, de 38 anys, és des de 2005 membre de la Cambra Pública de Rússia, però també ha estat model i actriu, a més de comptar amb diverses medalles olímpiques en gimnàstica rítmica. En els Jocs Olímpics d'Atenes, el 2004, guanyava l'or i en els de Sidney l'any 2000, va acabar amb un bronze.