Aquest dijous es compleixen nou anys de l'assassinat d'Asunta Basterra, una nena de 12 anys, que va morir a mans dels seus pares a la Corunya (Galícia). Després de gairebé una dècada, encara no està clar el mòbil del crim. El que sí que està clar és que els seus pares la van matar i van deixar el seu cadàver abandonat en una pista forestal, però ningú sap per què ho van fer.

Tot va començar quan l'Asunta Basterra Porto va desaparèixer en estranyes circumstàncies el 21 de setembre del 2013. Un dia més tard, un veí de Teo, un petit municipi gallec de poc més de 18.000 habitants, va veure el seu cadàver. L'Asunta era una nena adoptada i el seu cas va ser un dels pioners de Galícia i els seus pares, Alfonso Basterra i Rosario Porto, van sortir a molts mitjans de comunicació per parlar del tema de l'adopció.

Operació Nenúfar

El cadàver de l'Asunta va ser trobat lligat amb unes cordes, unes cordes molt peculiars que es van trobar a casa la mare de la nena. De fet, aquest va ser un indici tan incriminatori que la van detenir el mateix dia que estaven fent el funeral de la nena. Al cap de poc, també van detenir el pare com a presumpte autor dels fets en el marc de l'operació Nenúfar.

Les proves i indicis incriminatoris

A més, a l'autòpsia van comprovar que tenia quantitats d'ansiolítics molt elevades. Això, sumat al testimoni de la seva professora de dansa, també va ser clau per incriminar-la, ja que la dona assegura que la nena li va dir que estava molt marejada i que feia dos dies que dormia, que els seus pares li estaven donant alguna cosa que no li feia bé. Els seus pares es van defensar dient que tenia al·lèrgia, però era mentida.

Asunta Basterra / Arxiu
Asunta Basterra va ser assassinada fa nou anys a la Corunya / Arxiu

Ningú sap per què els seus pares la van matar: possible explicació de la psiquiatra

El que tothom es pregunta és el mòbil del crim i per què uns pares tindrien necessitat de matar la seva pròpia filla de manera tan cruel. La Rosario Porto feia temps que tenia depressió i havia explicat a la seva psiquiatra que la seva filla li feia nosa i això podria haver motivat el crim. La Rosario es va suïcidar a la presó defensant la seva innocència i, l'altre assassí, Alfonso Basterra, continua complint condemna a la presó de Teixeiro, a la Corunya.