Anna i Olivia Gimeno Zimmermann, ja conegudes tràgicament com les Nenes de Tenerife, quedaran per molts anys marcades en la ment de la societat espanyola. Més de sis mesos després de la resolució del cas, diverses incògnites han sorgit, posant en dubte la investigació de la Guàrdia Civil.

Hi va haver errors en la investigació de la Guàrdia Civil?

Hi va haver errors o negligències en els primers moments? Es podria haver detingut Tomás Gimeno abans que matés les seves filles? Una investigació interna de l'institut armat ha determinat ara que els agents que van actuar durant les primeres hores del cas no van cometre errors en les gestions que es van iniciar quan Beatriz Zimmermann va denunciar la desaparició de les petites a la caserna el 27 d'abril a la nit.

De fet, la investigació es va obrir precisament per això, per determinar com va ser l'actuació dels guàrdies civils que van atendre la mare de les nenes la nit en què tot es va torçar després que Gimeno no lliurés les seves filles a la seva mare com corresponia per la custòdia que compartien. Les indagacions, realitzades per la Comandància de Tenerife, han repassat la reacció dels agents després de la denúncia i durant les primeres hores del cas.

"No les tornaràs a veure"

Va ser poc abans de les deu de la nit quan Beatriz Zimmermann va acudir per informar dels fets, però va haver d'esperar que els agents atenguessin la denúncia d'una altra persona per agressió sexual, detalla El Periódico. Mentre esperava, va parlar amb la seva exparella i pare de les seves filles per telèfon.

Durant aquells minuts, la mare es va témer el pitjor davant de les afirmacions de Gimeno: "No les tornaràs a veure". També es va posar al telèfon un dels guàrdies per convèncer-lo que lliurés les nenes, sense èxit, i la Beatriz se'n va anar de la comissaria sense interposar denúncia.

Però ja era massa tard. L'Anna, d'un any, i l'Olivia, de sis, ja estaven mortes a les bosses d'esport en les quals el Tomás, el seu pare, les va transportar fins al port per emportar-se-les al seu vaixell i tirar-les al mar.

Zimmermann va anar a la finca que la seva exparella tenia a Igueste de Candelaria, però no hi havia rastre de les seves filles.

Tomás Gimeno va ser interceptat per la Guàrdia Civil

Hores més tard, cap a les onze de la nit, una patrullera del servei marítim va interceptar Gimeno al mar perquè s'estava saltant el toc de queda de la pandèmia, i per això va ser proposat per a sanció.

Va haver de passar més d'un mes de tensió i angoixa fins que es va poder donar per resolt el cas: el 12 de juny apareixia a més de 1.000 metres de profunditat el cos de l'Olivia, la germana gran, de sis anys. Tomás Gimeno les havia assassinat, posat en bosses d'esports i tirat al fons del mar lligades a l'àncora del seu propi vaixell.

Després d'això va sortir a la llum un concepte del qual gairebé no s'havia parlat fins ara: la violència vicària, un tipus de violència de gènere que defineix situacions en les quals els homes fan malbé o maten els fills o membres vulnerables de la família per fer més mal a les seves parelles o exparelles.

De desaparició a parricidi: violència vicària

El que va ser el cas més macabre i mediàtic dels últims anys va acabar sense poder trobar el cos de l'Anna, d'un any, que presumptament era en una altra motxilla lligada a la mateixa àncora i que ja es va trobar buida; ni de Tomás Gimeno, presumpte assassí de les seves filles i també en parador desconegut.

I ara, després de la investigació dels fets, la Comandància de l'Institut Armat de Tenerife ha conclòs que, segons la informació a què va tenir accés El Periódico, com que no es va interposar denúncia contra ell aquella nit, els agents no la van poder incloure a la base de dades, de manera que els agents que li van donar l'alto no podien saber que no havia tornat les nenes a la seva mare.