El cas de les nenes de Tenerife s'estanca després de setmanes de recerca del cos de la petita Anna, d'un any, i del seu pare i presumpte assassí, Tomás Gimeno. Què passa si ell no apareix mai?

Cessa la recerca d'Anna en el fons del mar

Després de setmanes de recerca a Tenerife, el vaixell Ángeles Alvariño, que va trobar el cos de l'Olivia, la més gran de les germanes assassinades pel seu pare, va abandonar les aigües canàries per complir els seus compromisos científics, deixant la troballa del cos de l'Anna, la petita d'un any, com un impossible.

Vaixell Ángeles Alvariño Tenerife / EFE

El vaixell 'Ángeles Alvariño' abandonava la recerca a Tenerife dies enrere / EFE

El cos de l'Olivia, malgrat la desgràcia, va poder per fi confirmar el tràgic final de les nenes en mans del seu pare, i va ser clau per canviar el cas de desaparició a assassinat parricida amb motius de violència de gènere cap a la mare, Beatriz Zimmermann.

"Impossible" trobar més pistes

Després de clausurar una recerca subaquàtica que ja es qualifica d'impossible, encara queden caps solts en el cas.

El cos de l'Anna, d'un any, ja es dona per perdut, després que la bossa en la qual presumptament el seu pare la va llançar al mar aparegués oberta i buida el dia en què es va trobar la seva germana Olivia dins d'una altra motxilla.

Anna Olivia Gimeno Zimmermann Tenerife / Instagram

El cos de l'Olivia va ser recuperat en el fons del mar / Instagram

Però el que és molt important a escala legal i judicial és trobar el presumpte autor dels fets, el pare de les nenes, Tomás Gimeno, que va desaparèixer juntament amb elles i que presumptament les va matar i tirar al mar el passat 27 d'abril en el Puertito de Güímar.

Doble assassinat per violència vicaria

I malgrat que la majoria d'hipòtesi apunta que l'home es va suïcidar després d'assassinar les seves dues filles per a així destruir la seva exparella i mare de les nenes, Beatriz Zimmermann, encara existeix la possibilitat que el cas quedi sense resoldre durant anys si no es troba el seu cos.

Tomás Gimeno / Instagram

Tomás Gimeno, el presumpte assassí de les seves filles, no ha aparegut / Instagram

A nivell legal, si no aparegués, caldrà esperar deu anys perquè Gimeno sigui oficialment donat per mort.

Això es comença a comptar des del dia en què va desaparèixer: el 27 d'abril. Per tant, fins al 27 d'abril de 2031 no es podrà dir que el presumpte assassí ha mort.

Què passa si Tomás Gimeno no apareix mai més?

Paral·lelament, el delicte a què s'enfrontaria, que suposaria segurament una pena de més de 15 anys de presó, tardarà a donar-se per prescrit 20 anys. En aquest cas, fins després de 2040 no es podrà posar punt final al parricidi.

De moment, Tomás Gimeno té vigent una ordre de captura internacional per assassinat, a hores d'ara, de la seva filla Olivia.

El Jutjat de violència masclista de Santa Cruz de Tenerife, que està al càrrec de la causa, podria també -en un altre dels possibles escenaris- decidir arxivar el cas de forma provisional en espera de noves proves que exigissin reobrir la investigació.

Anna i Olivia Tenerife / Instagram

Anna i Olivia representen un cas extremament cruel de violència vicària / Instagram

La partida del vaixell oceanogràfic Ángeles Alvariño i la falta de proves semblen dirigir al final d'aquest cas, que ha tingut amb el cor encongit la població del país durant més de tres mesos.

Un cas destacat per la crueltat dels fets, emmarcat en l'anomenada violència vicària, i per la persistència d'una família que no es va donar per vençuda fins al final.