El calvari de la família d'Archie Battersbee finalment ha acabat, tot i haver estat en contra de la seva voluntat. Després d'una intensa i llarga lluita contra la justícia britànica, la família del menor s'ha vist obligada a desconnectar-lo del suport vital que, des del mes d'abril, el mantenia viu. El nen, de només 12 anys, va quedar inconscient una tarda d'abril, després d'haver participat en un perillós repte viral que també ha costat la vida a altres menors. Des d'aleshores, l'Archie ha estat connectat a un sistema de suport vital i a un respirador artificial, amb un pronòstic gens optimista: el cervell del nen presentava danys irreversibles, i els metges estimaven, ja des del principi, que no tornaria a despertar-se mai. Els seus pares i germans, tanmateix, no perdien l'esperança; per aquest motiu, quan l'hospital els va comunicar la intenció de desconnectar-lo, van portar el cas als tribunals britànics. Això, però, només ha servit per allargar el que finalment ha estat inevitable, i que ha succeït el matí d'aquest dissabte, 6 d'agost: l'Archie ha estat desconnectat del suport vital i ha mort poques hores després. 

Hollie Dance, la mare d'Archie Battersbee, ha confirmat la tràgica mort del seu fill

Ha estat la mare d'Archie Battersbee, Hollie Dance, la que ha comunicat a totes aquelles persones que seguien de prop el cas la tràgica mort del seu fill de 12 anys. Dance ha comparegut a les portes del Royal London Hospital, on ha passat els últims quatre mesos de la seva vida i, molt consternada i entre llàgrimes, ha dit que "el seu preciós fill petit" ha mort poc després del migdia, afegint que "l'Archie ha lluitat fins al final i estic molt orgullosa de ser la seva mare". Hollie ha conclòs la seva aparició expressant que desitja que "cap família passi pel mateix que nosaltres".

hollie dance mare archie battersbee comunica mort fill
Hollie Dance, la mare de l'Archie Battersbee, i portaveu de la família, ha comunicat la defunció del nen. / Foto: The Sun

Segons ha transcendit, els sanitaris han retirat els medicaments del nen a les 10:15 hores d'aquest matí (les 11:15 hores a Espanya), i ha mort dues hores després, a les 12:15 (les 13:15 hores a Espanya), quan finalment l'han desconnectat del suport vital. Els mitjans locals afirmaven que la mare de l'Archie havia dit que, arribat el moment de desconnectar-lo, ella mateixa li practicaria la respiració boca a boca, però no s'ha fet públic si això finalment ha succeït.

mor archie battersbee desconnectat suport vital
El germà d'Archie Batterbsee el visita a l'hospital. / Foto: Xarxes Socials

El Tribunal Europeu dels Drets Humans va rebutjar el cas

La família està molt afectada perquè, després d'un llarg estira-i-arronsa amb els tribunals britànics, la batalla no ha satisfet els seus desitjos. El mateix mes d'abril, quan l'Archie feia poques setmanes que estava ingressat, els sanitaris van informar la família que l'òptim era desconnectar-lo, perquè el seu estat era de "mort cerebral" i mantenir-lo connectat era inútil. La família va rebutjar-ho; des d'aleshores, han estat entrant i sortint dels jutjats i de l'hospital, perquè aquest últim va portar el cas als tribunals. Els jutges l'un darrere l'altre, han donat la raó al centre mèdic, mentre la família Battersbee es desesperava i denunciava públicament el tracte que estaven rebent, queixant-se que "molts malalts de COVID-19 havien estat connectats més temps", i demanant més temps pel seu fill. Després de l'últim revers de la justícia, la família va voler portar el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), però la institució va rebutjar-lo, donant així la raó als tribunals britànics. 

La justícia britànica tampoc va concedir l'últim desig de la família Batterbsee: traslladar l'Archie de l'hospital per a una mort digna

Quan la família va saber que havia perdut la batalla contra la justícia britànica, va sol·licitar traslladar l'Archie de l'hospital a un hospici, perquè morís de forma digna, amb privacitat i sense metges o cables al voltant. No obstant això, l'hospital va dir que traslladar el nen suposava un risc molt elevat perquè el seu estat continuava sent molt delicat, i qualsevol moviment podia ser fatal. De nou, la família va queixar-se als tribunals, els quals, per variar, van tornar a donar la raó als sanitaris. Així doncs, la dura guerra dels Battersbee contra la justícia ha conclòs i el nen, malgrat tot, ja descansa en pau.