Els pares de les dues nenes nord-americanes de 8 i 9 anys que van morir l'any passat fent un repte viral de l'aplicació de TikTok han demandat la plataforma xinesa al·legant que els seus algoritmes són els responsables de la mort. 

El repte consistia a ofegar-se fins a perdre la consciència

Segons explica l'entitat que defensa els familiars amb menors addictes a les xarxes, Social Media Victims Law Center, s'han presentat dues demandes perquè consideren que la mort de Lalani Erika Walton, de 8 anys i de Texas, i Arriani Jaileen Arroyo, de 9 anys i de Winsconsin, és a causa de la perillositat dels algoritmes de la plataforma, que no miren per la seguretat dels seus usuaris. Les menors van morir ofegades mentre participaven en l'anomenat Blackout Challenge. El repte consistia a experimentar l'asfíxia controlada mitjançant cinturons o altres articles fins a desmaiar-se. 

TikTok és una plataforma molt addictiva per als joves

La demanda s'ha presentat al Tribunal Superior de Califòrnia i argumenta que TikTok va promoure "de manera intencionada i repetida" el repte viral en els comptes de les dues nenes, sobretot a través de la pàgina For You, que és una secció específica de la plataforma on es publiquen vídeos en funció dels interessos dels usuaris. D'aquesta manera, segons declaren els familiars, s'incentiva encara més el repte mortal. El document també afegeix que TikTok provoca "un producte addictiu que no és segur per als usuaris i no adverteix els menors i els seus pares dels riscos que comporta".

Segons els advocats de les famílies, la menor Arriani es va obsessionar a poc a poc amb els reptes de la plataforma, però en un principi tots consistien a ballar o menjar quelcom estrany. Per tant, els seus pares no ho consideraven perillós. Però el 26 de febrer de 2021, els pares van haver d'auxiliar la filla, que s'estava asfixiant pel repte del Blackout Challenge. Dies després, la jove va morir a l'hospital després de perdre la completa funció cerebral.

Pel que fa a Lalani Erika, l'altra nena de 8 anys, va morir el 15 de juliol també per practicar el mateix repte. La policia de Clarksville (Tennessee) va determinar que la nena havia mort per asfíxia. La menor també estava enganxada a TikTok, on publicava habitualment vídeos on se la veia ballant i cantant.

Augment de reptes virals perillosos

Durant els últims anys han sorgit reptes virals extrems que poden posar en perill la salut dels usuaris de les xarxes. Un exemple també recent és el repte de la Balena Blava de l'any 2019, que consistia en el fet que durant 50 dies, els joves s'havien de sotmetre a ferides corporals o psicològiques fins a arribar a l'objectiu final: el suïcidi. Per aquest motiu, els experts alerten sobre el comportament dels usuaris de la plataforma: voler tenir més "m'agrada" per tenir més reconeixement social, una moda realment perillosa que afecta físicament i psicològicament els més joves.