Aquest dilluns es compleixen 13 anys de la desaparició i assassinat de Marta del Castillo, un dels crims que més ha commocionat la societat espanyola en els darrers anys. Malgrat les investigacions i la pressió mediàtica, els agents encara no han descobert on està amagat el seu cos i s'ha convertit en un cas ple d'enigmes.

Marta del Castillo va ser assassinada fa 13 anys a Sevilla

Marta del Castillo Casanueva tenia 17 anys quan va ser vista per última vegada el 24 de febrer del 2009. A les 17:30 d'aquell dia, va sortir de casa per parlar amb la seva exparella, Miguel Carcaño, que la va anar a buscar a casa seva amb la moto. 

Les hores anaven passant i la menor no tornava a casa i els seus pares es van començar a preocupar i, després dels missatges contradictoris que van dir els amics de la Marta als seus pares, aquests van decidir presentar-se a la casa de Miguel Carcaño, un pis situat al carrer León XIII de Sevilla.

Tot i la gravetat de la situació, els policies no van començar a buscar-la fins a les 17 hores de la seva desaparició, un període que podria haver estat clau per trobar-la amb vida. La cerca es va prolongar tant perquè en el moment dels fets, segons el protocol policial, no era necessari començar la cerca de la desapareguda de manera immediata. 

Uns dies després de la desaparició, el cas va quedar sota secret de sumari i, a finals de febrer, van detenir sis persones per la seva presumpta implicació en la desaparició de la menor. Els arrestats van donar versions molt contradictòries dels fets i cap d'ells va confessar on estava amagat el cadàver de la Marta.

Miguel Carcaño condemnat per assassinat i El Cuco per encobriment del crim

En total, hi va haver dos condemnats: Miguel Carcaño, l'assassí confés del crim que actualment està complint una pena de 21 anys de presó pel crim de Marta del Castillo. El Cuco, un menor que en el moment dels fets tenia 17 anys, va ser condemnat a tres anys d'internament en un centre de menors per encobriment del crim.​

Dues veritats jurídiques contradictòries

Miguel Carcaño ha donat més de set versions diferents dels fets i, tot i la insistència de la família de la víctima, no ha confessat on està amagat el cadàver de Marta del Castillo. Per si no fos poc, hi ha dues sentències per aquest cas que, per surrealista que sembli, són contradictòries entre elles. 

Miguel Carcaño / Twitter

Miguel Carcaño és l'assassí confés de Marta del Castillo i ha donat moltes versions contradictòries dels fets, que estan sent investigats per descobrir on va  amagar el seu cadàver / Twitter

En una es diu que Miguel Carcaño va matar-la i que El Cuco va encobrir el crim amb l'ajuda d'una tercera persona a qui no li posen nom. No obstant això, en una altra sentència, aquesta tercera persona és Francisco Javier Delgado, el germanastre del condemnat que actualment està en llibertat sense càrrecs.

L'última versió dels fets del Miguel: culpa al seu germanastre

L'última versió que ha donat l'assassí confés és que qui el va matar va ser el seu germanastre i que tot va començar perquè ells dos es van posar a discutir per un problema amb la hipoteca. La Marta va intentar intervenir per posar-hi pau i Francisco Javier Delgado li va donar un cop amb la culata d'una pistola i la va matar.

L'última decisió en mans de l'Audiència de Sevilla

Els familiars de la Marta pensen que aquesta és la versió dels fets més creïble que ha donat el Miguel i l'Audiència de Sevilla haurà de valorar si investiga a Francisco Javier o no. De moment, estan intentant rastrejar el mòbil dels sospitosos per saber on eren en el moment del crim i així esbrinar on van amagar el cadàver de la Marta.