Les denúncies recollides pels Mossos d’Esquadra els darrers dies relacionades amb les punxades en discoteques de Catalunya no s’aturen. Aquest dimarts la policia catalana ha fet oficial un nou recompte de denúncies que eleva els casos a 23. Aquestes són les dades oficials, les úniques que fa públiques els Mossos d’Esquadra, destriant i publicant només aquelles que la víctima ha ratificat la seva versió en una comissaria. Per tant, sense comptabilitzar aquelles que, tot i que conegudes per la policia, la víctima prefereix no denunciar.

Segons les dades a les quals ha tingut accés El Caso, amb actualització fins aquest dimarts a primera hora, s’han denunciat a Catalunya 23 punxades i s’estan instruint 21 atestats. Hi ha dos atestats que inclouen dues víctimes, al mateix lloc i, segurament, amb el mateix agressor, i s’estan investigant de manera conjunta pels investigadors dels Mossos d’Esquadra. La majoria de punxades s’han registrat a Lloret de Mar, amb un total de 14, seguit de Barcelona, que, fins ara, n’acumula 7. 

Denúncies oficials a l'Escala i a Salou

També s’han denunciat casos a l’Escala, a l’Alt Empordà, i a Salou, al Tarragonès. En tots els casos les denúncies s’han rebut de persones -22 noies i 1 noi- que estaven en discoteques. A més de les dades oficials, cal tenir en compte que també s'han conegut altres punxades que, a hores d'ara, encara no s'han denunciat, com un dels dos casos de Salou. Alguns turistes marxen del país sense formalitzar-la o altres víctimes, pel motiu que sigui, eviten ratificar la seva versió davant dels Mossos d'Esquadra, i, per tant, el seu cas, queda sense constar al recompte oficial i, alhora, també sense investigació.

punxades discoteques catalunya 2 agost maria lopez moya
Mapa de les punxades denunciades i conegudes a Catalunya / Maria López Moya

Els Mossos insisteixen que les 23 denúncies són només per punxades i que no hi ha cap delicte posterior denunciat, cap agressió sexual o cap robatori relacionat amb les punxades registrades i denunciades. A hores d’ara tampoc s’ha conegut que cap de les proves toxicològiques que es fan per protocol després de les agressions hagin revelat presència de tòxics que facin pensar que les punxades puguin estar relacionades amb possibles delictes de submissió química. Els Mossos d'Esquadra mantenen oberta una investigació global i també concreta de cada punxada per esbrinar què hi ha darrere.

Qui s’amaga darrere les punxades?

Els Mossos d’Esquadra, i les altres policies espanyoles que investiguen les punxades arreu de l’Estat, no saben exactament, ara mateix, contra qui lluiten. Que no estigui associat a un delicte sexual o a un robatori, evidentment, tranquil·litza a la policia, si bé volen aclarir què hi ha darrere d’aquestes misterioses punxades que han posat en alerta tothom aquesta campanya d’estiu, sobretot, a la zona on hi ha més presència de turistes, que és on es concentren les denúncies oficials. Ara per ara la teoria pivota sobre una possible bretolada, com també va passar a França i a Bèlgica, i es relaciona amb la presència de turistes de nacionalitat francesa.