La dada oficial de denúncies presentades per punxades en discoteques de Catalunya els darrers dies, des del passat 11 de juliol, quan es van començar a detectar aquest tipus de comportaments, és de 17. La majoria a Lloret de Mar, i d’aquestes, la majoria a la discoteca Tropics, però també n’hi ha 5 més a Barcelona. Però aquestes dades estan desactualitzades i falta recomptar les denúncies que s’han presentat els darrers dies, sobretot aquest darrer cap de setmana, en comissaries dels Mossos d’Esquadra o de policies locals, un fet que farà multiplicar aquest número. 

Els Mossos d’Esquadra tenen previst aquest dimarts comunicar el nombre total de denúncies que s’han presentat fins ara, esperant recollir totes les dades de totes les comissaries. Les del cap de setmana de les quals no se n’han tingut coneixement es podrien denunciar aquest mateix dilluns. 

Mapa amb la llista de les punxades a discoteques a Catalunya

De dades recollides per El Caso s’ha pogut elaborar aquest mapa (provisional, a 1 d'agost de 2022) amb totes les punxades a discoteques i locals d'oci nocturn a Catalunya, denunciades i conegudes, que s’han registrat en els darrers dies, totes, en entorns d’oci i totes en discoteques. A continuació trobaràs un mapa que recull totes les punxades a discoteques a Catalunya ja denunciades, actualitzat amb les últimes dades fetes públiques.

punxades discoteques catalunya barcelona lloret salou maria lopez moya
Mapa de les punxades en discoteques de Catalunya / ElCaso.cat

Segons les dades recollides, i confirmades pels Mossos d’Esquadra, a més dels casos confirmats, que formen part del recompte oficial, cal sumar-hi dues denúncies al Camp de Tarragona, les dues a Salou, a les discoteques Tropical i Enjoy. El primer cas va produir-se la matinada de dijous a divendres i la víctima va ser una noia de nacionalitat francesa. El segon cas va ser de dissabte a diumenge i la víctima una noia de Saragossa de 17 anys. Els dos casos han estat avançats per El Caso.

Més punxades a Mataró, Girona i Barcelona

També en una discoteca, els Mossos d’Esquadra tenen coneixement de dos casos més. En els dos, amb denúncia per part de les víctimes. Segons la policia, la matinada del divendres a dissabte en un local de la capital del Maresme dues persones van ser atacades. El mateix es repeteix a Girona, amb un cas més. La nit de divendres a dissabte una noia va presentar-se a l’hospital Trueta de Girona denunciant que havia estat punxada en una discoteca de la ciutat. 

Alhora, aquest matí la sotsinspectora de la Guàrdia Urbana de Barcelona Gemma Alfonso ha confirmat que la policia de la ciutat ha rebut aquest cap de setmana dues denúncies més, un fet que eleva, de manera oficiosa, a set les denúncies per aquests misterioses punxades a la capital de Catalunya. La xifra demà, amb les dades actualitzades dels Mossos, tot sembla indicar que pujarà.

WhatsApp Image 2022 08 01 at 14.23.06
Agents de la Brimo dels Mossos d'Esquadra davant de la discoteca Tropics de Lloret de Mar / GRS

El Caso ha tingut coneixement de dues punxades més, que pel secretisme que volen mantenir els cossos de seguretat, no s’ha pogut confirmar si són les dues que ha anunciat aquest matí la sotsinspectora Alfonso: la nit de divendres a dissabte a la zona de Gran Via amb Aribau, una, i a la zona de Drassanes, una segona. A Lleida una noia que estava en un festival de música també va ser traslladada a l’hospital Arnau de Vilanova de la capital del Segrià després de rebre una punxada. Fins al moment, a l’espera de més dades, cap de les anàlisis fetes després dels atacs han revelat presència de tòxics que poguessin relacionar-se amb una possible submissió química

Qui punxa i per què?

Ningú ho sap. Tothom té teories, també els investigadors i els comandaments dels Mossos d’Esquadra, però ara mateix tothom coincideix en verbalitzar que la guerra contra les punxades és una batalla contra un “fantasma”. Les punxades denunciades no deixen rastre de tòxics en l’organisme de les víctimes i no es coneix cap cas que després de la punxada hagi derivat en un abús o agressió sexual o robatori o furt.

La investigació dels casos s’ha de fer resseguint les imatges de les càmeres de seguretat per si es pot localitzar l’autor de les punxades. En un dels casos, el segon de Salou, els amics de la víctima van poder assenyalar que el possible autor era un home alt amb una samarreta verda. Els vigilants de seguretat van repassar les imatges de les càmeres de seguretat del local per intentar localitzar-lo, tot i que de moment, no ha transcendit si l’han pogut localitzar o no.

Els investigadors dels Mossos analitzen el fenomen en dues línies. La primera, l’inici de les punxades. Registrades a Lloret de Mar i amb el focus posat en turistes francesos, tenint en compte que al seu país també s’han registrat aquest tipus d’incidents, que van acabar també emmarcats en bretolades, reptes virals o macabres jocs. La segona, però, és el mimetisme, les còpies que algú pugui fer d’aquest modus operandi, amb finalitats igual o pitjors que les iniciades a la comarca de la Selva, i lluny dels punts més turístics del país.

Nous protocols contra les punxades

Contra pronòstic, la consellera Tània Verge, titular de la cartera d'Igualtat i Feminismes, ha volgut treure ferro a les punxades i ha assegurat que amb la modificació del protocol per aquest tipus d’atacs “ara pot estar tothom tranquil”. Ho ha assegurat aquest matí de dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio. La consellera reusenca, alhora, destacant que no s’han registrat agressions o abusos sexuals, també ha demanat no “minimitzar” la problemàtica de les punxades, ja que, assegura, pot generar angoixa, és una agressió en si mateix i fins i tot provoca la sensació de por o "terror sexual". De les dades oficials, setze de les disset denúncies les han formalitzat dones

Brimo Lloret007
Agents dels Mossos d'Esquadra fent controls preventius a la zona d'oci de Lloret de Mar / GRS

El nou protocol recull indicacions de com actuar i missatges clau per als diferents col·lectius i recorda el telèfon d'emergències 112. També recull que un cop la persona és atesa pels serveis sanitaris caldrà fer una anàlisi toxicològica com més aviat millor. També recull que s'haurà de valorar l'activació del protocol de profilaxi postexposició a VIH, una intervenció que cal realitzar durant les primeres 72 hores posteriors a la punxada, tal com es fa sempre en casos de punxades accidentals, sigui o no en entorns d’oci. La consellera ha alertat que si bé ara les punxades només s’han registrat en discoteques, aquestes es poden produir també en concerts o festes majors i que cal estar alerta.

Per la seva banda, els Mossos d’Esquadra han reforçat la seva presència en zones d’oci, com a Lloret de Mar mateix, on aquest cap de setmana s’han fet controls de pas i escorcolls selectius per prevenir punxades i, amb agents de paisà, s’han fet dispositius a l’interior de les discoteques on s’han registrat les punxades els darrers dies.