La Policia Local de Castelldefels (Baix Llobregat) ha detingut Vittorio Raso, un presumpte cap de la màfia italiana, després que l'Audiència Nacional el deixés en llibertat, per error, l'octubre de 2020 a Barcelona. Des d'aleshores, Raso ha estat fugint de la justícia, però fins ara. Segons informa El País, el mafiós va ser parat aquest dimarts en un control rutinari i conduïa amb documentació falsa. Els agents van comprovar les seves empremtes i van veure que hi havia una ordre europea de detenció contra ell que va emetre Itàlia per ser, suposadament, un cap de la 'Ndrangheta', la màfia calabresa.

Fugat de la justícia durant dos anys

El cap de la màfia ha estat difícil d'enxampar: ha estat dos anys esquivant la justícia. La Policia Nacional el buscava des de 2020, després del terrible error de l'Audiència Nacional en deixar-lo en llibertat. El jutjat va al·legar que desconeixia que, a banda d'un delicte d'extorsió, Itàlia també el buscava per ser un cap de la màfia calabresa, la 'Ndrangheta'. La Policia Nacional el defineix com un vangelo: una figura important dins de l'organització dedicada al tràfic de drogues i armes.

Un error que va sortir car

En la primera detenció de Vittorio Raso, l'Audiència Nacional va explicar que en l'ordre emesa per Itàlia, també hi constava un delicte d'extorsió. Tanmateix, el jutge del Jutjat Central d'Instrucció 6 de l'Audiència Nacional, Alejandro Abascal, va decretar la seva llibertat amb càrrecs davant les cares d'estupefacció de policies i funcionaris. Només dues hores després de la seva declaració davant el jutge, la policia italiana va comunicar a l'Audiència Nacional - a través d'un mecanisme d'intercanvi de dades entre estats - que el buscava per tràfic de drogues i com a cap de la màfia 'Ndrangheta', però ja era massa tard. La Policia Nacional va acudir a detenir-lo al seu nou pis a l'avinguda de Diagonal, una zona molt glamurosa de Barcelona, però ja s'havia esfumat. 

Diners i violència

Pel que fa a les extorsions, Raso les va cometre en els anys 2012 i 2016. Se l'acusa d'extorsionar a persones a les quals la màfia Ndrangheta havia deixat entre 40.000 i 50.000 euros, amb un 10% d'interessos mensuals. Per cobrar aquestes elevades quantitats, l'italià utilitzava la violència, segons la policia. A banda de les extorsions, també s'hi suma un delicte per tràfic d'haixix entre Itàlia i Espanya. 

La detenció de Vittorio Raso a Espanya també va anar seguida d'una operació a Torí (Itàlia) contra "altres particulars estretament vinculats" a Raso. La policia italiana va trobar més de 360.000 euros, 13 quilos de drogues i armes, una pistola, una carabina i una metralladora.

La 'Ndrangheta' és una de les màfies més poderoses a Itàlia. Tenia un gran poder per moure grans quantitats de diners, uns 43.000 milions d'euros l'any, segons dades de la Fiscalia de Catanzaro. Es tracta de la màfia amb més filials repartides pel món. Els diners que cobrava el cap de màfia eren destinats, posteriorment, a engrandir l'organització criminal.