Agents dels Mossos d’Esquadra de les Unitats d'Investigació (UI) comissaries de Sant Martí (Barcelona), de Sant Adrià de Besòs i de Badalona han explotat aquest matí una important operació antidroga per desarticular una gran organització criminal que traficava amb drogues al barri de La Mina i la zona del Besòs, entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs. La majoria dels investigats i detinguts que estan previstos fer durant aquest operatiu són de nacionalitat espanyola, d’ètnia gitana i germans i estan vinculats amb el narcotràfic i també amb els enfrontaments armats entres famílies dels darrers mesos a la Mina. La investigació s'ha batejat com a cas Dalton.

Els Mossos esperen fer una quinzena de detinguts

Fonts de la policia catalana han explicat que la banda traficava principalment amb cànnabis, encara que "no es descarta" que ho fessin també amb altres substàncies estupefaents. En els diversos escorcolls que hi ha en marxa s’esperen diversos detinguts, que podrien pujar fins a quinze, si es localitzen totes les persones que s’esperen. Les investigacions feia mesos que estaven en marxa i es van iniciar després de detectar un important augment de tirotejos i persones ferides entre els diversos clans que volien controlar, no només la venda de droga, sinó també el dia a dia d’aquests barris de Barcelona i Sant Adrià de Besòs.

Els detinguts que s'han fet aquest matí, en la vintena entrades que s'han fet en diversos punts de les dues ciutats, s'han fet contra els líders del clan de Los Lisardos, una de les famílies més actives en l'enfrontament entre famílies a la Mina. Els caps de la banda que presumptament gestionava la droga en aquesta zona de la ciutat, i que han estat objectiu de les investigacions i detencions dels Mossos, són un pare i els seus fills, un fet que ha donat nom al cas, que s'ha batejat com a Dalton, els famosos germans lladres dolents de Lucky Luke.

L'operació ha arrencat aquest dimarts a les sis del matí amb la presència de desenes d’agents dels Mossos d’Esquadra amb la col·laboració dels helicòpters i també equips de l’ARRO i de la Brigada Mòbil. Els investigadors no descarten trobar armes a més de drogues.

Detencions a Barcelona i a Sant Adrià del Besòs

En aquesta macrooperació hi ha més 350 efectius dels Mossos d'Esquadra distribuïts pels barris on s'estan fent les detencions, concretament al carrer Alfons el Magnànim de Barcelona i al carrer Saturn de Sant Adrià del Besòs. A la Via Trajana número 28 de Barcelona, al barri de La Verneda, també s'han fet dues detencions i s'han produït moments de molta tensió, ja que els familiars i amics dels arrestats també estaven al lloc dels fets.

Execucions, robatoris amb violència i crims a la Mina

El barri de la Mina és un punt conflictiu de la ciutat de Barcelona, on s'han produït nombrosos enfrontaments i delictes, molts d'ells relacionats amb el narcotràfic i amb robatoris. De fet, fa uns mesos, un home va quedar ferit de gravetat després de ser apunyalat en un robatori. Una setmana abans d'aquest fenomen, van executar al mig del carrer a Valentín Moreno disparant-li un tret al cap, conegut popularment com "l'assassí de la Vila Olímpica".