Res s’ha pogut fer per salvar la vida a Valentín Moreno Gómez, l’home de 39 anys i de nacionalitat espanyola, que aquesta matinada ha rebut un tret al cap per l’esquena a Sant Adrià de Besòs.

Assassinat Valentín Moreno, l'assassí de la Vila Olímpica

Després de lluitar entre la vida i la mort, aquest migdia els metges han confirmat la seva mort a l’UCI de l’hospital de Can Ruti de Badalona, on va ser traslladat després dels fets, avançats a primera hora d’aquest divendres per ElCaso.cat

Els Mossos d’Esquadra mantenen oberta una investigació per aclarir qui és l’home que, quan faltaven pocs minuts per la una de la matinada, va atacar aquest cap d’un dels clans més perillosos dels que hi ha actualment instal·lats en aquest barri de Sant Adrià de Besòs, frontera amb el districte de Sant Martí de Barcelona. 

Currículum del mal

Valentín Moreno Gómez és conegut per molts dels seus delictes provats i per provar. L’any 2000, el mateix dia que va complir 18 anys, va liderar una pallissa mortal contra un jove de 22, que va morir pels cops que Moreno i els seus amics li van donar a la sortida d’una discoteca de la Vila Olímpica. Aquell crim, que va pagar a mitges -encara no tenia 18 anys en el moment dels fets, i va ser castigat amb la llei del menor- li ha costat el seu sobrenom, el de l’assassí de Vila Olímpica.

Encara estant internat, però gaudint del tercer grau, que li permetia sortir de la presó durant el dia, l’any 2009 va participar en una brutal agressió d’un grup d’ultradreta vinculat als Boixos Nois durant un partit de Tercera Regional. 

LaMina Tiroteo

Valentín Moreno, detingut, durant un dels judicis contra ell / ElCaso.cat

Els jugadors i aficionats del Bada Bing, on hi havia també Valentín Moreno, van agredir sense escrúpols els jugadors del Rosario Central, un equip format per persones llatines. 

L’any 2017 va ser arrestat per haver agredit personal mèdic i últimament, segons els investigadors que li seguien la pista, s’havia fet fort en el control de la venda de droga a la Mina. Ell i els seus homes, que exercien gran violència per controlar la zona, es dedicaven també al robatori de droga a altres clans.

Llista llarga de sospitosos

Quan es produeix un crim els investigadors dels Mossos d’Esquadra perfilen, normalment molt ràpid, una llista de persones sospitoses. Després venen les sorpreses, però en la línia de sortida d’una investigació policial sempre hi ha aquells enemics de la víctima, aquells que, per alguna cosa o altre, hi guanyen si està mort. 

Investigadors al corrent de les primeres diligències de l’assassinat de Valentín Moreno confessen que tenen totes les línies d’investigació obertes, però que la llista de persones que podien voler mal a l’home assassinat aquest matinada és molt llarga. Feia temps que estava enfrontat amb altres clans -tot i que ell no era d’ètnia gitana, sí que portava part d’una família que ho era- i també s’havia posat en contra altres grups criminals, la majoria dedicats a la venda de droga, de tota l’àrea metropolitana de Barcelona. 

El que sí que saben clar és que Valentín Moreno no és la víctima a l’atzar d’un boig armat. L’home o la dona que ha obert foc contra aquest home de 39 anys i que ha acabat amb la seva vida, fent-li volar el cervell, sabia perfectament qui era, què feia i què volia aconseguir. I ho ha aconseguit.

LaMina

Un vehicle dels Mossos d'Esquadra al barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs / ElCaso.cat

Guerra a la Mina

Fa mesos que s’han incrementat els incidents, alguns d’ells amb armes de foc, que s’han registrat als carrers del barri de la Mina, sobretot, segons els investigadors dels Mossos d’Esquadra, relacionats amb el tràfic de droga. L’assassinat de Valentín Moreno pot incrementar un nivell més aquesta tensió a Sant Adrià, un fet que ja ha posat en alerta als Mossos d’Esquadra de la zona -Sant Adrià, Badalona i Sant Martí- per les possibles rèpliques o incidents entre famílies.