A la Mina, a Sant Adrià del Besòs, però gairebé en frontera amb el districte de Sant Martí, a Barcelona, fa dies que s'està coent una guerra que preocupa a les autoritats i també als Mossos d'Esquadra. Dos tirotejos en pocs dies han posat en alerta a tothom.

Els reforços de vigilància policial, en un dispositiu que ja estava en marxa per pacificar el barri, no semblen que pugui rebaixar la tensió. Patrulles de Seguretat Ciutadana de la comissaria de Badalona, d'on penja Sant Adrià, i equips d'ARRO de la regió Metropolitana Nord, es despleguen cada dia al barri, però els veïns i els responsables de la Mina, de moment, ho consideren insuficient.

Batalla entre clans, detonant d'una guerra a la Mina

Just fa una setmana un tiroteig al mig del carrer entre dos dels clans que s'han fet forts al barri acabava amb una persona ferida lleu al braç, però el que més fa patir són les rèpliques d'aquell tiroteig i també l'escalada de tensió i violència que es pot viure si cap dels dos clans, els Lisardos i els Perejiles, afluixen.

I ara mateix, tot i els esforços dels mediadors de les comunitats d'ètnia gitana, res sembla indicar que es pugui rebaixar la tensió.

Dos incidents amb armes de foc en pocs dies

Després del tiroteig de la setmana passada, que es va iniciar després d'un enfrontament entre joves del barri, per un comentari despectiu que va fer un dels nois a un de l'altre clan, els Mossos van iniciar una investigació per aclarir els fets i també poder detenir els autors dels fets, i sobretot, intentar retirar les armes del barri.

Però encara les investigacions estaven en una fase molt inicial que es va produir un segon tiroteig. Va ser el matí de l'11 de setembre, dissabte passat, quan una persona, d'un dels clans enfrontats, va sortir al carrer, aprofitant que els Mossos s'havien replegat, per fer diversos trets a l'aire.

 

Els investigadors de la Unitat d'Investigació (UI) van localitzar, a la mateixa zona del tiroteig de la setmana passada, baines i restes de trets, però no es va haver de lamentar cap ferit. Com a mínim es van fer una desena de trets i es van fer amb una arma curta, segons la versió d'alguns dels testimonis. Quan va arribar la policia, però, només quedaven les baines. I a la Mina ningú parla. Els investigadors tenen poca col·laboració, ja és molt si algú aixeca el telèfon per marcar el 112 quan sent trets al barri.

Els Perejiles es reforcen a les portes d'una guerra

Segons les informacions policials a les quals ha tingut accés ElCaso.cat, el ferit en el tiroteig de la setmana passada, que va quedar ingressat a l'hospital del Mar amb una ferida lleu al braç, forma part del clan dels Perejiles.

Com l'autor dels trets a l'aire de dissabte, que també sembla estar relacionat amb aquest clan. Però sembla que no es rendeixen. Fa dies que s'ha detectat que han arribat al barri persones d'aquest clan provinents del sud d'Espanya per participar en aquesta guerra que s'està coent i que tothom relaciona, de fons, amb el tràfic de la marihuana, que és el modus vivendi que han adoptat els clans familiars a la Mina. Aquest tipus de droga sembla que ara és molt més rendible que abans i, a més del crim organitzat internacional, l'autòcton també s'hi ha abocat.

Investigacions contra el tràfic de marihuana

Per frenar-ho, més enllà de la urgència dels trets d'aquests últims dies, els Mossos asseguren que fa mesos que treballen contra el tràfic de marihuana al barri. Divendres passat van desmantellar una plantació de marihuana a l'interior d'un domicili de Sant Adrià del Besòs i van detenir un home de nacionalitat espanyola, de 51 anys. Van poder decomissar una arma de foc real que tenia l'home

Arma de foc / La Mina / CME

Imatge de la pistola que els Mossos van decomissar a la Mina, divendres passat / CME

Aquesta darrera investigació se suma a les que la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) ha realitzat durant l'any 2020 i fins ara en la lluita contra el tràfic de substàncies estupefaents en el barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs.

Vint armes de foc localitzades a la Mina el darrer any

Durant aquest període s'han realitzat 90 escorcolls judicials que han comportat la detenció de 77 persones vinculades amb el tràfic de drogues, de les quals un total de 30 han ingressat a presó. A més 16 persones han quedat investigades per la seva presumpta relació amb els fets investigats en aquest àmbit. En el marc d'aquestes actuacions policials s'han intervingut gairebé una vintena d'armes de foc a la Mina.

Fruit d'aquestes investigacions i intervencions policials, els Mossos d'Esquadra han desmantellat diverses plantacions de marihuana amb un total de més de 10.000 plantes intervingudes per un valor de més de 467.000 euros, la intervenció de gairebé tres quilos de cocaïna (valorats en 104.000 euros) i cinc quilos d'haixix.