La delinqüència autòctona i forana ha augmentat, a Catalunya, la capacitat criminal i la mobilitat territorial. Sabent això, i que cal actuar amb contundència per recuperar el control del país, i en el marc del pla de seguretat integral d'estiu que els Mossos d'Esquadra van posar en marxa després del sagnant Sant Joan, aquest dimecres han fet el primer dels grans controls de pas a les vies ràpides del país previstos per als mesos vinents. De matinada s'ha fet un gran control a l'AP-7 a l'altura de l'antic peatge de la Roca del Vallès, en sentit nord. Durant una hora gairebé un centenar d'agents han aturat la circulació a tota la via, amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit, i s'han desviat tots els vehicles per ser escorcollats i inspeccionats.

 

L'objectiu d'aquest macrodispositiu, que és el primer que es fa d'aquestes característiques però que no serà el darrer que es farà aquest estiu, és el control de tots els vehicles per buscar, sobretot, armes, droga i persones amb antecedents o buscades per la policia o la justícia. L'AP-7 és una de les vies ràpides que serveix de sortida de l'Estat, després de passar per Barcelona, i venint de la part sud de la península, que té connexió amb el nord d'Àfrica. Els investigadors saben que aquesta autopista és una carretera que serveix a traficants per moure la droga -marihuana, haixix i cocaïna- i les armes i els Mossos volen, si més no, fer-ho més difícil al crim organitzat. Tot i això, un control d'aquests serveix per fer inspeccions integrals, també, si cal, de trànsit. No seria el primer cop que una infracció de conducció permet descobrir altres coses, molt més greus.

Macrocontrol tallant l'AP-7 buscant armes i drogues

Sota el comandament del comissari de la regió Metropolitana Nord, Sergi Pla, i de l'inspector Ramon Chao, sotscap de la Divisió d'Intervenció, s'han desplegat efectius del territori, com l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i Trànsit de la Metro Nord, però també dels serveis centrals, com la Brigada Mòbil, la Unitat Canina i l'helicòpter policial. Tots els vehicles que transitaven per aquesta via ràpida havien de passar pel filtre i els Mossos escollien els conductors que s'havien d'aturar i que serien escorcollats a fons. L'objectiu d'aquesta nit han estat cotxes d'alta gamma, estil SUV, amb plaques de matrícula concretes i amb un perfil específic de conductors. Alhora també s'ha posat el focus en camions i furgonetes que podien aixecar sospites.

Del filtre i triatge, els vehicles eren conduïts fins a diversos calaixos on agents de la Brigada Mòbil en feien un escorcoll a fons, també amb la col·laboració dels guies canins i d'agents de Trànsit de la policia catalana. En total s'han identificat una cinquantena de turismes, quatre furgonetes, vuit camions i una vuitantena de persones. El dispositiu s'ha fet també en col·laboració amb l'Agència Tributària que amb un escàner mòbil ha inspeccionat les càrregues d'una desena de camions que havien estat aturats en aquest control de pas que s'ha fet aquesta matinada a l'AP-7 a l'altura de la Roca del Vallès.

RamonChao Mossos
L'inspector Ramon Chao amb els comandaments de la Brigada Mòbil durant el macrocontrol a l'AP-7 / GRS

L'inspector Ramon Chao ha explicat a ElCaso.cat que els controls de pas amb aquesta força policial es repetiran durant tot l'estiu amb l'objectiu de detectar corredors de droga, tràfic d'armes i persones que, de pas o instal·lades aquí, formin part del crim organitzat. Aquesta mena de controls permeten també a la policia, més enllà d'enviar un missatge que l'AP-7 no és una carretera on tot s'hi val, crear intel·ligència d'investigació, que permet saber quin tipus de persones transiten per la carretera i poder detectar persones d'interès policial.

Catalunya, pas, bressol i amagatall del crim organitzat

Els especialistes de la lluita contra el crim organitzat de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) saben que els narcotraficants fan servir aquesta carretera per connectar el sud de l'estat amb França i Europa i moure drogues i armes, un problema que s'ha convertit en el número 1 de la seguretat a Catalunya. El narcotràfic desbocat desencadena en més violència. La setmana passada ElCaso.cat va publicar les dades de crims dels primers mesos de 2024. Els quatre fets amb cinc víctimes mortals produïts amb armes de foc entre gener i final de juny d'aquest any estan relacionats amb el narcotràfic.

Brimo Contro Mossos ap7
Imatge del control de pas a l'AP-7 dels Mossos d'Esquadra, a l'altura de la Roca, en sentit nord / GRS

Saturar vies com aquesta -i les carreteres i sortides prèvies i controlar-ho des de l'aire, per evitar que vehicles s'escapin- és un missatge clar que els Mossos d'Esquadra volen enviar a tothom, assegura l'inspector Ramon Chao. La policia vigila també aquesta via ràpida i durant aquests mesos d'estiu es repetiran aquests macrocontrols per posar-ho difícil als criminals i intentar recuperar el control de Catalunya abans que sigui massa tard. L'inspector ha avisat que les setmanes entrants serà habitual trobar aquest tipus de controls de pas reforçats amb Brigada Mòbil i l'ARRO en diferents vies i regions del país.