L'assalt aquest divendres al vespre de tres domicilis al barri del Culubret de Figueres porta cua. Un grup d'entre 70 i 100 persones es van desplaçar des de Girona, al barri de la Font de la Pólvora, i van atacar tres pisos, fins a destrossar-los, propietat de la família de Guillermo C.H., el principal sospitós del tiroteig mortal de la revetlla de Sant Joan. Tot i que en un primer moment agents de la policia local de Figueres i els Mossos d'Esquadra van intentar aturar-los i es va provar de mediar, els esvalotadors, que volien venjar la mort de dues persones, un home i una dona, de 44 i 48 anys, durant l'enfrontament de la revetlla de la setmana passada, finalment van poder accedir al barri i van arribar fins a tres pisos, que van assaltar i trinxar. Els Mossos d'Esquadra, segons ha desvelat avui el sotscap de la regió de Girona, l'intendent Xavier Domènech, van optar per no confrontar-se amb els violents per evitar, segons el comandament policial, "mals majors". Ho ha explicat, per sorpresa de comandaments i agents del cos, en diverses entrevistes aquest dissabte a RAC1 i Catalunya Ràdio.

Segons ha pogut saber ElCaso.cat, en el moment que es va tenir coneixement de la sortida del grup de persones des de Girona i que anaven cap al barri del Culubret, una zona de control de famílies d'ètnia gitana, es van activar recursos d'ordre públic de la policia catalana, que van fer arribar a Figueres equips de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), primer, i de la Brigada Mòbil (Brimo), després, però, tot i això, es va decidir no actuar. Quan la situació encara estava sota control, amb agents de la policia de Figueres al lloc, va arribar a la ciutat el reforç d'ordre públic, però els comandaments de la regió, amb el mateix intendent Xavier Domènech a lloc, van decidir aturar l'actuació i deixar fer.

 

“Amb la força que teníem en aquell moment se’ls podia intentar aturar, però s’hauria hagut d’utilitzar una força excessiva per aturar-los, però contenir-los hauria estat molt difícil. No podem crear un mal més greu del que volem evitar”, ha acceptat, confirmant les informacions d'ElCaso.cat, l'intendent a les entrevistes d'aquest matí. El sotscap de la regió ha acceptat que es tenia força per actuar, i es podria haver intentat fer-ho, però s'hauria d'haver fet ús de "força excessiva" i es va decidir deixar-los avançar de manera salvatge pel barri i que rebentessin tres pisos. Xavier Domènech també ha assegurat que els pisos que volien destrossar, que, per tant, sabien quins eren, estaven deshabitats, i que no hi havia perill de causar lesions a persones.

Esvalotadors descontrolats

L'intendent ha acceptat que van arribar a mediar amb els esvalotadors, però que no van aconseguir fer-los desistir de la seva actitud. Els cotxes van quedar fora del barri i a peu van accedir a la zona del Culubret i van accedir als tres pisos, on van destrossar les portes i també el mobiliari interior. Els violents van assegurar a la policia que no farien cap incendi. De les declaracions de l'intendent, sobta també l'explicació dels fets i de l'atac organitzat: "El que volien era restablir el seu orgull dintre de la seva llei, no permetre que els habitatges del clan contrari seguissin com estaven". “Era una qüestió més d’honor seu i d’orgull, era més una teatralització que no pas l’acció en si mateixa”, ha insistit el sotscap de la regió policial de Girona a RAC1.

El mateix intendent també s'ha aventurat a assegurar que els fets d'aquest divendres al vespre quedaran en res, explicant que ningú denunciarà els fets per "danys o amenaces", si bé, tot i que no ho ha dit, la violació d'un domicili és un delicte públic, que no cal la denúncia dels afectats, i que, per tant, es podria perseguir igualment. Caldrà veure si els Mossos i l'autoritat judicial així ho ordenen. La policia catalana té identificades persones i vehicles i obertes diligències policials que s’enviaran al jutge.

La Font de la Pólvora, mai vista

L'intendent Xavier Domènech ha assegurat que mai havia vist tanta violència al barri de la Font de la Pólvora, epicentre d'aquesta guerra civil gitana, i fa més de 26 anys que fa de policia. “La gent marxa amb les maletes perquè té por que vingui un bàndol amb armes de foc”, ha alertat l’intendent, que ha reconegut que és fàcil criminalitzar aquest barri perquè hi viu gent que delinqueix amb el tràfic de drogues, però la gran majoria, ha dit, “són persones honrades”.

L'alcalde de Figueres demana aturar polítiques "bonistes"

Més enllà d'aquestes declaracions dels Mossos, que han confirmat, un cop més, que en alguns llocs del país s'ha perdut el principi d'autoritat i que la policia està superada, l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha denunciat que fa anys que la ciutat pateix les conseqüències d’un col·lectiu “que es pren la llei pel seu compte, fora del marc legal” pel qual es regeix la resta de la societat, fent referència a la comunitat gitana que viu a Sant Joan i Culubret, a Figueres. En un missatge a X, antic Twitter, Masquef ha demanat acabar amb “polítiques bonistes que no ens porten enlloc”. “La llei ha de ser igual per a tothom i a tots els barris de la ciutat, i no ens cansarem de recordar-ho”, ha afegit el batlle de Junts.