Karim continua fugit. El suposat pilot de la narcollanxa que va assassinar dos guàrdies civils al port de Barbate (Cadis) el passat 9 de febrer, després d'envestir una patrullera de l'Institut Armat, seria en territori marroquí protegit pel seu oncle, el narcotraficant Abdellah El Merabet conegut com a Pus Pus. Per això, la Guàrdia Civil demanarà els propers dies ajuda i col·laboració al Marroc per trobar-lo, detenir-lo i lliurar-lo a les autoritats espanyoles que investiguen el crim que va commocionar al país amb les morts dels agents David Pérez i Miguel Ángel González.
La recerca del Karim es va iniciar arran de l'assenyalament d'alguns dels acusats i testimonis, així com la defensa. El jove, d'origen marroquí, seria el pilot de la narcollanxa que va envestir i va enfonsar la patrullera de la Guàrdia Civil a la qual anaven els dos agents morts aquell 9 de febrer. Aquests fets van fer trontollar la seguretat costanera al sud peninsular i van obrir una esquerda durant setmanes en relació a les actuacions del Ministeri de l'Interior, especialment amb les que el departament Fernando Grande-Marlaska dota als efectius de l'Estret. En qualsevol cas, les investigacions van descartar l'autoria d'una altra embarcació pilotada per Francisco Javier M.P., àlies Kiko el Cabra, als fets.
Identificació i protecció del narco Pus Pus
L'oncle Pus Pus estaria protegint en Karim, segons han indicat diverses fonts a EFE. Abdellah El Merabet està molt lligat al narcotràfic entre el Marroc i Espanya i els investigadors creuen que és el cap de l'organització a la qual pertanyien els ocupants de la narcollanxa i propietari de l'embarcació que va fulminar la patrullera de la Guàrdia Civil a començaments de febrer. Per això, de ser així, la detenció del narco que protegeix el principal sospitós de l'assassinat suposaria la caiguda d'un dels traficants més importants d'haixix que operen en l'actualitat a l'Estret.
Aquest home, segons les mateixes fonts, està relacionat amb el tràfic de drogues a la costa andalusa i té diverses propietats immobiliàries a la Costa del Sol. A més de cotxes d'alta gamma, motos aquàtiques, vaixells recreatius i, fins i tot, un gran iot que aconstuma a fondejar en un pantalà de Puerto Banús, a Marbella, valorat en mig milió d'euros, aproximadament. La seva ajuda podria haver estat decisiva per facilitar al Karim el camí cap al Marroc, on estaria amagat en aquests moments.
Mentre la Guàrdia Civil espera sol·licitar pròximament l'ajuda al Marroc per localitzar en Karim, els investigadors de la Unitat Central Operativa (UCO) de la comandància de Cadis avancen en la identificació dels veritables autors de l'atropellament que va provocar la mort als dos agents. Les indagacions continuen, tot i que pràcticament s'hauria donat per identificat el pilot que va envestir la patrullera i que estaria amagat al país magribí.
Col·laboració del Marroc per detenir els sospitosos
La Guàrdia Civil demanarà ara la col·laboració del Marroc per detenir els sospitosos. No seria la primera vegada que el país nord-africà acceptés una requisitòria de l'Estat i podria procedir a les detencions. Tot i així, i malgrat que existeixen protocols de col·laboració entre els dos països, l'extradició podria ser complicada. Això es deu, segons han assegurat diverses fonts a l'agència citada, perquè la pràctica més habitual és que els detinguts marroquins siguin jutjats en aquest territori i compleixin íntegrament les condemnes allà, que acostumen a ser més altes.
Cal recordar la intencionalitat, ja que la narcollanxa quadrimotora que va envestir a la patrullera "no portava droga, ni petaques de gasolina, ni migrants," com passa en altres ocasions a les quals els narcos protegeixen la càrrega fugint de les forces de seguretat, destaca l'informe realitzat pel cos. "L'única explicació trobada per donar sentit al brutal atac gratuït emprès contra l'embarcació de la Guàrdia Civil és la intenció de causar-los un greu mal o llevar-los la vida", sentencia el mateix document.