El judici per esclarir la veritat sobre l'assassinat d'Helena Jubany continua avançant. En un interlocutori dictat aquest dijous, el jutge que instrueix el cas ha dictat una nova ordre per tal de trobar material genètic, és a dir, ADN, i comparar-lo amb el del principal sospitós del cas. A més a més, el jutge també crida a declarar dos nous testimonis: una membre de la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i una persona de l'entorn de l'investigat. 

El jutjat d’instrucció número 2 de Sabadell va ordenar reobrir el cas del crim d'Helena Jubany l'any 2020, arran de la sol·licitud de la família. Des d'aleshores, s'han identificat i interrogat diversos sospitosos, però encara no s'ha aconseguit trobar cap prova determinant que permeti identificar el veritable autor del crim

El jutge ordena repetir les proves d'ADN

La família va sol·licitar al jutge encarregat de la instrucció del cas d'Helena Jubany que repetís les proves d'ADN a les pertinences de la jove. La roba de Jubany, que es troba sota custòdia judicial des de fa més de quinze anys podria, encara ara, tenir restes de material genètic. La tecnologia que permet la detecció de material genètic ha millorat en els últims anys, motiu pel qual l'advocat de la família va sol·licitar al jutge repetir les proves, tal com avança Toni Muñoz a La Vanguardia. L'objectiu de la repetició de les proves és el de comparar l'ADN que es pugui extreure de les pertinences amb el del principal sospitós del cas, Xavi Jiménez. 

Xavi Jiménez és, ara per ara, l'única persona investigada per l'assassinat de la bibliotecària de Sentmenat (Barcelona) el desembre de 2001, ocorregut més de vint anys enrere. En un primer moment, les investigacions van bolcar-se sobre Santi Laiglesia, un amic de la jove i de Jiménez que formava part de l'entorn de la Unió Excursionista de Sabadell (UES). No obstant això, en un nou gir del cas, el jutjat va arxivar la causa contra Laiglesia i ara centra les investigacions en Xavi Jiménez, ja que nombroses proves relacionen presumptament a Jiménez amb el crim. 

Xavi Jiménez / Flickr
El principal sospitós i investigat pel cas d'Helena, Xavi Jiménez / Flickr

El jutge cita a declarar dos testimonis més 

La investigació se centra en Xavi Jiménez per les nombroses sospites que el seu comportament ha aixecat, així com les contradiccions en la seva coartada. A partir d'un informe cal·ligràfic realitzat per la policia científica, es va poder determinar que Jiménez era l'autor d'almenys un dels anònims que Jubany va rebre mesos abans del seu assassinat. No obstant això, Jiménez, en la seva última declaració davant el jutge el passat 22 d'abril, va negar la seva implicació en el crim. 

El magistrat del cas sosté que Jiménez va tenir una participació activa en el crim. A més d'ordenar repetir les proves d'ADN, el jutge també ha cridat a declarar dues persones com a testimonis. Una d'elles és el cap de la Secció Natura de la Unió Excursionista de Sabadell (UES). L'altra, una persona propera a Jiménez que podria ajudar a esclarir els detalls de la coartada de l'investigat el dia dels fets. Es preveu que aquestes declaracions siguin el mes de setembre.