Nou capítol del cas de l’assassinat de la jove bibliotecària Helena Jubany, el dia abans de la commemoració dels 20 anys del crim; que encara no s’ha pogut resoldre.

El jutge que porta el cas, del jutjat de primera instància 2 de Sabadell, ha ordenat fer una prova cal·ligràfica a un dels sospitosos del crim, Xavi Jiménez, per comprovar si va ser l’autor dels anònims que va rebre la noia a casa seva dies abans del crim. Aquestes noves diligències ordenades pel jutge, permet estirar la investigació, gairebé sobre la campana.

La jove de Mataró va ser trobada morta el 2 de desembre de 2001, després de caure al buit des d’un bloc de pisos de Sabadell. En l’autòpsia, la Policia Nacional, qui es va encarregar de fer la investigació del cas, també hi va trobar un medicament, que va fer pensar que l’assassí o els assassins de la noia l’havien drogat abans de matar-la.

Volen saber qui va escriure els missatges anònims

Abans del crim la dona havia rebut dos missatges a casa seva, escrits a mà. En un dels dos, fins i tot, van deixar també amb ampolla d’orxata, una de les begudes preferides de la víctima. Arran de les converses recollides dels correus de l’Helena, la investigació creu que Jiménez podia tenir coneixement d’alguns dels detalls que consten als anònims que havia rebut l’Helena, un fet que fa pensar que pot ser l’autor material o participar en la redacció dels escrits, un fet que també el podria implicar, presumptament, amb el crim de fa vint anys.

Helena Jubany / Cedida

Imatge d'Helena Jubany / ElCaso.cat

En la instrucció del cas, en el moment dels fets, ja es va fer una prova cal·ligràfica a Xavi Jiménez, recorda el jutge, però també apunta que en aquell moment es va fer servir una fitxa de l’entitat on ell participava a Sabadell, un fet que fa dubtar si realment va ser feta en un text que havia escrit ell o no. 

Imputat un dels sospitosos del crim d’Helena Jubany

El jutge Juan Díaz Villar ha acceptat les peticions de la Fiscalia i ha demanat aquesta prova i, un cop s’hagi aconseguit un informe forense de la cal·ligrafia de l’home, per si lliga amb la del missatge anònim, també ha acceptat citar-lo a declarar com a imputat en el crim. 

Comparèixer com investigat li permet, a més de no estar obligat a dir la veritat o no contestar -com sí que s’ha de fer si s’actua com a testimoni-, i també a fer-ho acompanyat d’un lletrat en el moment de la declaració davant del jutge. L'home que ara el jutge ha ordenat investigar ja va ser investigat durant la fase inicial de la instrucció, com també es va investigar l'etern sospitós, Santi Laiglesia.

Seguirà investigant la Policia Nacional

Tot i haver acceptat aquesta nova prova, res canvia sobre el cos que ha d’investigar l’assassinat d’Helena Jubany. La proposta perquè la Unitat Central d'Homicidis dels Mossos d'Esquadra assumís la investigació conjuntament amb la Policia Nacional, que és qui la lidera a dia d'avui, que van fer els advocats de la família Jubany segueix sense aprovar-se. El jutge, el passat 25 de novembre, va considerar la falta justificació dels requisits per fer el canvi en la unitat de policia judicial, si bé sí que es podrien dur a terme "tasques de suport".