La recerca d'Anna i Tomás Gimeno no ha cessat per part de la Guàrdia Civil, ha declarat avui el ministre d'Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska.

La Guàrdia Civil continua buscant Tomás Gimeno i Anna

El que podria considerar-se el cas més tràgic de l'any sembla ja oblidat després de la retirada del vaixell Ángeles Alvariño de les aigües canàries, però la investigació prossegueix.

Així ho ha assegurat aquest divendres el ministre d'Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, en el marc de la inauguració de la nova Comissaria del Districte Centre de Las Palmas de Gran Canària.

Institut Espanyol d'Oceanografia

Vaixell de l'Institut Espanyol d'Oceanografia 'Ángeles Alvariño / EFE - Miguel Barreto

Grande-Marlaska ha destacat que la Guàrdia Civil va fer "una feina extraordinària", que va permetre la localització del cos de la més gran de les dues nenes de Tenerife, l'Olivia, de sis anys. Segons el ministre, la troballa d'aquest cadàver va servir almenys per a "una mínima tranquil·litat de la mare".

El cas més cruel de violència vicaria

"Va ser una feina seriosa, important i es continua treballant amb la Guàrdia Civil," amb una gran compenetració entre les institucions, ha sentenciat.

El drama va començar amb la desaparició de les petites el passat 27 d'abril a la nit, quan el pare de l'Olivia, de sis anys, i l'Anna, d'un, les va segrestar i va assassinar en alta mar, tirant després els cossos al mar, lligats a l'àncora de l'embarcació.

Va matar les seves filles per enfonsar la seva exparella

Tot semblava un segrest parental, fins que les pistes van començar a apuntar a un cas de violència vicaria. Aquesta s'emmarca en la violència de gènere i es cataloguen així els casos en els quals el progenitor decideix fer mal o matar els fills, familiars vulnerables o persones a càrrec de la dona per infligir el màxim dolor a la seva parella o exparella.

Nenes Desaparegudes - Tenerife

La Guàrdia Civil estava a càrrec de la investigació de la desaparició de l'Anna i l'Olivia / EFE

Van ser considerats casos de violència vicaria el de José Bretón i el de l'home que va matar els seus fills a Ciudad Real.

Què passarà si no apareixen?

La mare de les nenes de Tenerife, Beatriz Zimmermann, es va mostrar des del principi optimista i va llançar continus missatges a les xarxes socials, apel·lant a la col·laboració ciutadana per trobar les seves filles i a la seva exparella, el Tomás, amb el qual havia trencat l'estiu passat i que ja havia protagonitzat diversos incidents i baralles amb l'actual parella de la Beatriz.

El cas va tenir la població amb l'ai al cor durant més d'un mes, fins que es va trobar el cos de la petita Olivia, confirmant que es tractava d'un doble assassinat per part del pare, que s'hauria suïcidat després.

El cos de l'Anna es dona per perdut

El cos de l'Anna, d'un any, ja es dona per perdut, a causa que la bossa en la qual presumptament el seu pare la va llançar al mar va aparèixer oberta i buida el dia en què es va trobar la seva germana Olivia dins d'una altra motxilla.

Anna i Olivia / Instagram

Anna i Olivia Gimeno Zimmermann / Instagram

Però el que és molt important a nivell legal i judicial és trobar el presumpte autor dels fets, el pare de les nenes, Tomás Gimeno, que va desaparèixer juntament amb elles.

Cas obert si no es troba Tomás Gimeno

I malgrat que la majoria d'hipòtesi apunta que l'home es va suïcidar després d'assassinar les seves dues filles per a així destruir la seva exparella i mare de les nenes, Beatriz Zimmermann, encara existeix la possibilitat que el cas quedi sense resoldre durant anys si no es troba el seu cos.

A nivell legal, si no aparegués, caldrà esperar deu anys perquè Gimeno sigui oficialment donat per mort.

Prescripció del delicte

Paral·lelament, el delicte a què s'enfrontaria, que suposaria segurament una pena de més de 15 anys de presó, tardarà a donar-se per prescrit 20 anys. En aquest cas, fins a més tard de 2040 no es podrà posar punt i final al parricidi.

Tomás Gimeno

Tomás Gimeno / Instagram

De moment, Tomás Gimeno té vigent una ordre de captura internacional per assassinat, ara per ara, de la seva filla Olivia.