Un total de 27 persones han estat detingudes per tràfic de drogues i blanqueig de capitals. Els arrestats per la Policia Nacional, en una operació conjunta amb l'Europol, principalment a Barcelona, Madrid, Màlaga, Sevilla, València i Alacant, funcionaven com un banc de narcos fent operacions que durant l'any passat van superar els 65 milions d'euros. L'organització estava liderada per diverses persones de nacionalitat albanesa i donava suport a d'altres clans a nivell internacional per blanquejar fons obtinguts de manera il·lícita per facilitar pagaments per narcotràfic

 

La Policia Nacional va realitzar diversos registres a les àrees de les ciutats espanyoles esmentades i van intervenir 615.000 euros en efectiu, així com rellotges i joies per valor de més de 400.000 euros, dues màquines de comptar diners, material informàtic, mòbils encriptats i dos vehicles d'alta gamma. La investigació, però, va iniciar-se arran d'informes d'intel·ligència criminal que van remetre des de l'Europol. Això va permetre identificar una organització composada per persones de nacionalitat albanesa dedicada al narcotràfic, fonamentalment a la plantació de marihuana interior i que, conjuntament amb ciutadans d'origen xinès, van crear una complexa estructura on els dos grups obtenien beneficis derivats de les activitats de drogues i blanqueig de capitals.

Quina funció tenien els ciutadans xinesos i albanesos?

Els agents van comprovar que els ciutadans xinesos eren el que podríem denominar com a banc físics. Segons ha detallat el Cos Nacional de Policia (CNP) en un comunicat aquest dijous, diverses persones entregaven grans quantitats de diners en efectiu als seus negocis, a canvi que aquesta li fos compensada en un altre lloc. L'objectiu era que els diners arribessin al seu país d'origen sense haver de passar els controls legals o formals a les fronteres espanyoles.

Respecte als ciutadans d'origen albanès de l'organització, aquests operaven com si fossin una entitat bancària, realitzaven el trasllat i l'ocultació de grans quantitats de diners procedents de la venda de substàncies estupefaents i aconseguien el refinançament de noves operacions. A més, segons els investigadors de la Policia Nacional, dues persones d'Albània eren els directors d'aquest conglomerat pseudobancari: un actuava com a líder i l'altre com a lloctinent i comptable. Movien els fils des d'almenys l'any 2018, amb dos coordinadors xinesos que presumptament gestionaven una gran "cartera" amb nombrosos establiments asiàtics repartits per tota Espanya.

Més de 65 milions d'euros a Barcelona, Madrid o Màlaga

Des del maig de 2020 fins al març de 2021 van realitzar-se constants i múltiples entregues de diners en efectiu a les organitzacions criminals albaneses. Aquesta quantitat, "ingressada" a les províncies de Barcelona, Màlaga, Madrid, València, Madrid, Sevilla i Alacant, ascendia a gairebé 65,5 milions d'euros. La Policia Nacional ha detingut un total de 27 persones: set a Madrid, set més a Màlaga, sis a Barcelona, dos a Sevilla, una a València i una altra més a Alacant