Aquest els 2022 es fan vint anys de l'entrada en circulació de l'euro a diversos països de la Unió Europea, entre ells, Espanya. En tot aquest temps, l'aspecte dels bitllets ha tingut canvis substancials, però les monedes no.

Tanmateix, la globalització i els viatges que inunden els països de turistes d'altres llocs han facilitat les estafes respectives als diners i el seu valor.

L'estafa de les monedes d'un euro

Aquesta setmana, la Guàrdia Civil ha advertit en un comunicat a les seves xarxes socials de la circulació de diversos tipus de monedes que s'assemblen molt als euros, encara que el seu preu real és bastant inferior.

Moltes d'elles són utilitzades per estafadors per realitzar transaccions i blanquejar part dels diners sense aixecar sospita, ja que pocs ens fixem en l'aspecte de les monedes en el dia a dia. "Semblen euros, però són monedes estrangeres amb un valor molt menor", alerten.

Semblants, però valen molt menys

Els exemples del cos armat són la moneda de vint dòlars jamaicans, que val tan sols 11 cèntims d'euro, la de cinc pesos de la República Dominicana, que equival a 7 cèntims, la d'un bolívar veneçolà, amb un valor de 19 cèntims o la d'un pes argentí, que equival a 0,0084 euros.

Monedes euro que no valen res / Guàrdia Civil

Exemples de monedes que s'assemblen a les d'un euro i no valen res / Guàrdia Civil

Totes elles són molt semblants a l'euro amb què es paga a qualsevol país europeu amb aquesta divisa oficial, tanmateix l'estafa ens pot sortir cara si ens donen el gat per llebre amb diverses monedes. És per això que, en plena era del contactless, cal prestar especial atenció als canvis i al que ens fiquem a la butxaca.

Els euros espanyols es poden distingir fàcilment reconeixent la cara de Joan Carles I o Felip VI, que van començar a encunyar-se l'any 2015.

Atenció que no t'enredin: consells

Els exemples de la Guàrdia Civil són tan sols alguns dels possibles enganys perquè també hi ha monedes amb cares semblants a les de l'euro, com el bath tailandès, la lliura egípcia, els cent pesos xilens o el lev búlgar, totes elles amb un aspecte similar, però amb un valor inferior al de l'euro.

D'altra banda, si encara guardeu pessetes i no les vau bescanviar a temps, hi ha moltes maneres de donar-los sortida, i fins i tot de beneficiar-nos de la badada. Un cop tretes de circulació, moltes de les peces s'han convertit en especials i estan en el punt de mira de col·leccionistes.

Tanmateix, és important ser conscient del valor de què tenim, a qui acudir si volem vendre i com evitar que ens enganyin amb els trucs que revelàvem aquest mateix dijous.