Tothom té alguna moneda antiga a casa. I com tot en aquest món, per inversemblant que sembli, aquesta moneda pot ser desitjada per alguna altra persona, normalment, col·leccionistes que acumulen peces i peces, monedes de tots els anys i dècades anteriors. Per ells, aquella moneda que està criant pols en una caixa a les golfes de casa pot valer or. S’han arribat a pagar fortunes per monedes de pessetes antigues que la gent ha trobat buidant pisos o obrint alguna caixa forta d’avis i tiets.

Les monedes sempre pujaran de preu

La millor opció sempre és, si no fan falta els diners, guardar la moneda. Demà valdrà més que avui, asseguren tots els experts. És un objecte de col·lecció i si és desitjat, cada dia que passa guanyarà més valor i sempre hi haurà algú que el voldrà i que estarà disposat a pagar-ne una bona picossada. 

Ara bé, si la intenció és posar-la a la venda, cal tenir en compte diverses coses. Entre d’altres, evitar ser enganyat. Tot i que el col·leccionisme sembla una afició més, poblada de bona gent, no tothom és de fiar. És habitual, que aprofitant el desconeixement per part dels propietaris de les monedes, els mercaders d’aquest tipus de productes, que coneixen al detall totes les peces que tenen, que falten o que busquen, poden aprofitar-se de la bona fe i comprar les peces molt per sota de preu de mercat, que després ells inflaran per col·locar a col·leccionistes.

monedes euro - pixabay

Totes les monedes pugen de valor: algunes poden valer una fortuna / ElCaso.cat

No és il·legal, i fins i a cert punt, es pot entendre, ells tenen el coneixement i els contactes, però això no vol dir que no es pugui evitar amb alguns trucs.

Els trucs per vendre monedes de pessetes antigues

 

1. Tenir clar quines monedes es tenen

El primer truc, i el més important, és ser conscient de quines monedes tenim a casa. Quines són les peces que volem vendre i d’on són. Hi ha moltes maneres de confirmar d’on han sortit, de quina època són, si tenen algun tipus de marca especial -faria créixer el preu exponencialment!- i quin valor, més o menys, poden tenir actualment. Aquesta primera valoració, de moment, ens servirà per saber què tenim entre mans i tenir un punt zero de negociació, i sobretot, valorar si el valor sentimental que puguin tenir les monedes que volem vendre és inferior o superior al preu que en podem arribar a treure. 

Alhora, també és interessant fotografiar les monedes, amb molt de detall, i fer-ne una descripció acurada, amb tot el que surt, l’estat, el pes, etc. Tots els detalls són importants i poden ser claus per decidir el preu d’una moneda de pesseta antiga. 

2. Decidir si vendre per unitat o per lot

Segons el valor de cada moneda, s’haurà de decidir si s’opta per buscar compradors per unitat o per lots de monedes. Segons la quantitat, una bona opció és fer lots, així és més fàcil trobar un comprador per totes, tot i que el preu per unitat pot ser més baix. 

Es poden fer lots de 5 o 10 monedes, barrejant monedes més cares i més barates, i també lots més grans, de 50 monedes, si el que es vol és fer neteja ràpida i, guanyar alguna cosa, però, sobretot, netejar el traster. Això podria ser una mala idea, si es fa sense verificar, una per una, totes les monedes. Es pot arribar a vendre a preu de saldo una moneda de valor incalculable. 

3. Decidir a qui vendre les monedes

Un cop sabem què tenim i com ho vendrem, cal descobrir el més important: el comprador. Hi ha moltes maneres de vendre les monedes. Una manera fàcil és posar-la en pàgines web de compravenda d’aquest tipus de productes i d’altres objectes de col·lecció. Hi ha centenars de persones que busquen monedes i que podran fer ofertes, serà qüestió d’anar negociant. També hi ha una altra possibilitat: portar les monedes a cases de subhastes de monedes. 

Si són peces d’alt valor, és la millor opció. Les cases, com Lamas Bolaño a Barcelona o Ibercoin a Madrid, per exemple, es queden les monedes, signen un contracte amb els propietaris i les posen a la venda en tandes de subhastes que fan amb els seus clients. Després de 30 dies de la venda, paguen la liquidació (els diners pagats menys la comissió).

Barcelona

Imatge de la plaça Reial de Barcelona: cada diumenge es poden comprar i vendre monedes / ElCaso.cat

4. Buscar diferents ofertes

Si s’opta per l’opció de la venda fora de cases de subhastes reconegudes, com en tot en aquesta vida, cal buscar, com a mínim, una segona opció. Escolta diverses ofertes ens pot ser útil per calibrar el preu mig de les propostes i després, segons la confiança i les condicions de pagament, acabar-se de decidir. 

5. Anar a fires i trobades de col·leccionistes

Hi ha un darrer consell que també donen per bo els experts en aquest tipus de compravenda de monedes: anar a trobades de col·leccionistes. A Barcelona cada diumenge, durant tot el matí, els aficionats a la numismàtica es troben a la plaça Reial, a tocar de la Rambla de les Flors, al centre de Barcelona

Desenes de persones compren, venen i intercanvien monedes per anar fent gran la col·lecció. A la trobada de la plaça Reial s’hi poden descobrir monedes de pessetes, però també monedes estrangeres, monedes d’euros -les de dos euros són les que més valor van guanyant, amb les edicions commemoratives- i bitllets de tota mena. Però alerta, cal, abans, haver complert tots els altres consells abans d’anar a aquestes trobades: saber què tens, saber com ho vols vendre i escoltar totes les ofertes possibles.